Poseta delegacije iz Šenjanga - poziv Janjiću za učešće na konferenciji gradonačelnika u NR Kini

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima bio je danas domaćin petočlanoj delegaciji kineskog grada Šenjanga, u okviru saradnje dva grada, inicirane potpisivanjem Memoranduma o saradnji. Tokom sastanka uručen mu je poziv da, kao jedini gradonačelnik iz Evrope, učestvuje na 18. godišnjoj konferenciji gradonačelnika u Šenjangu i tom prilikom predstavi Grad Zrenjanin i sve njegove potencijale. Pozivom je gradonačelniku Janjiću učinjena velika čast da promoviše Zrenjanin u gradu koji ima više od osam miliona stanovnika i predstavlja centar privrede, komunikacija, poslovanja i trgovine celog severoistočnog područja Narodne Republike Kine. 
 
 
 
Kinesku delegaciju predvodio je Čang Jinghui, potpredsednik Narodne političke konsultativne konferencije Komiteta Šenjanga, a u ime domaćina prijemu i razgovoru su prisustvovali i pomoćnici gradonačelnika Simo Salapura i Duško Radišić i šef Odseka za lokalni ekonomski razvoj Gradske uprave Jovan Vukanović. 
 
Podsećamo, krajem jula 2015. godine u Zrenjaninu je kineska delegacija, predvođena tadašnjom potpredsednicom Narodne političke konsultativne konferencije Komiteta Šenjanga i potpredsednicom Narodnog udruženja Šenjanga za prijateljstvo sa stranim zemljama Han Šjao Jan, u skladu sa principima diplomatskog odnosa između Kine i Srbije, radi jačanja razumevanja i prijateljstva između dve zemlje, potpisala dokument o uspostavljanju saradnje koja će se ostvarivati na osnovu uzajamno korisnih principa za promovisanje zajedničkog razvoja, a kroz saradnju u različitim oblastima.
 
 
 
Šenjang je glavni grad kineske provincije Liaoning, veliki je naučno-istraživački i univerzitetski centar i sedište brojnih multinacionalnih kompanija. Predstavlja kolevku moderne kineske industrije, čiju osnovu čine autoindustrija, hemijska industrija, prerada čelika i obojenih metala i prerada poljoprivrednih proizvoda. 
 
Današnja poseta Gradu Zrenjaninu realizuje se u trenutku kada se s državnog vrha Republike Srbije najavljuje velika kineska investicija u našem gradu, od značaja za celu zemlju, i u očekivanju posete predsednika Aleksandra Vučića Narodnoj Republici Kini u septembru. 
 
 
 
Osim poziva gradonačelniku Janjiću za učešće na Samitu u Šenjangu, tokom današnjeg srdačnog razgovora bilo je reči o nastavku saradnje, mogućim investicijama i projektima u različitim oblastima, u svetlu kapitalnih investicija na državnom nivou koje se već realizuju u našoj zemlji uz učešće kineskih partnera i velikih kompanija iz te zemlje.