Dan polja kukuruza, suncokreta i soje

Na oglednim poljima Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin, kod naselja Zlatica, juče je održan tradicionalni “Dan polja kukuruza, suncokreta i soje”, kojem je, pored brojnih poljoprivrednih proizvođača, predstavnika semenskih i hemijskih kuća iz oblasti agrara, prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić.
 
Pozdravljajući poljoprivrednike, Radišić je istakao da grad Zrenjanin ima dugogodišnju uspešnu saradnju sa Poljoprivrednom stručnom službom koja se ogleda kroz realizaciju brojnih uspešno realizovanih projekata, a ovom prilikom je poljoprivrednicima poželeo dobre prinose u predstojećoj žetvi.
 
 
 
“Zadovoljni smo saradnjom koju grad Zrenjanin ima sa Poljoprivrednom stručnom službom, a samim tim i saradnjom koju naši poljoprivrednici ostvaruju s tom službom. Zajedno sprovodimo akciju besplatne analize zemljišta, agrotehničke mere koju je važno sprovesti neposredno pred setvu, a na taj način poljoprivrednici ostvaruju dodatne uštede. Iako je ova godina bila naklonjena proizvodnji kukuruza, ipak u budućnosti planiramo izgradnju sistema za navodnjavanje, kako bi primarna proizvodnja bila maksimalno intenzivirana. U narednom periodu ćemo raditi na daljem učvršćivanju saradnje između Poljoprivredne stručne službe, poljoprivrednih proizvođača i grada Zrenjanina”, naveo je Radišić.
 
 
 
Ovo je bila prilika i da se poljoprivrednici upoznaju sa novim tehnologijama u oblasti proizvodnje suncokreta, soje i kukuruza, različitih FAO grupa zrenja hibrida, a na oglednim poljima videli su se rezultati različite dužine vegetacije od nicanja useva do same žetve u istim uslovima proizvodnje. Na samom početku današnjeg dana polja dobrodošlicu je svim prisutnima poželela Kristina Salapura, direktorica Poljoprivredne stručne službe.
“Poljoprivredna stručna služba obrađuje 90 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, od ukupne površine, a na oglednim poljima "Zlatica" ukupno su na 72 hektara predstavljeni ogledi suncokreta, soje, šećerne repe i kukuruza. Ova proizvodna godina je bila uspešna za ratarske kulture, nakon setve, dovoljne količine padavina omogućile su ujednačeno nicanje useva i prolazak istih kroz sve fenološke faze razvoja i rasta. Žetva suncokreta je u toku, očekuje nas i skidanje useva kukuruza i očekujemo dobre prinose nakon primenjene pune agrotehnike”, istakla je Kristina Salapura.
 
 
 
 
Ovom prilikom ona je pozdravila sve poljoprivredne proizvođače i zahvalila se Gradu Zrenjaninu što je i ovoga puta pružio podršku PSS-u u organizaciji "Dana polja", kojem je prisustvovala i načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević.