Gradonačelnik Janjić s učesnicima ''Dana piva'': dobrodošli u Zrenjanin!

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i popularni domaći muzičari Momčilo Bajagić Bajaga, Miša Aleksić (“Riblja čorba”), Milan Đurđević (“Neverne bebe”), kao i Roman Bugar, direktor Zrenjaninske filharmonije, najavili su danas početak 33. manifestacije “Dani piva” i pozvali sve Zrenjanince i njihove goste da posete brojne programe koji se pripremaju, obećavajući, kao i do sada, sjajan provod i dobru zabavu. 
 
Oni su se obratili javnosti na današnjoj konferenciji za novinare, organizovanoj u ambijentu zrenjaninske Gradske bašte, a uz njih, brojne predstavnike medija pozdravila je i Jadranka Janković Nešić, PR manifestacije. “Dani piva” počinju narednog ponedeljka, 27. avgusta i traju do nedelje, 2. septembra, uz tradicionalno bogatu ponudu različitih programa, na više lokacija. 
 
 
 
Gradonačelnik Čedomir Janjić istakao je da će ovogodišnji “Dani piva” okupiti veliki broj Zrenjaninaca i njihovih gostiju, te da će u različitim programima učešće uzeti više od dve ipo hiljade ljudi.
“Veliko mi je zadovoljstvo što na ovakav način najavljujemo našu manifestaciju “Dani piva”, ove godine održava se 33. put, nadam se da ćemo imati šansu, ako nam vreme dozvoli, da oborimo sve rekorde. Mi smo se potrudili da dovedemo najbolje goste, najbolje izvođače s naše estrade, najpopularnije umetnike, a pored njih imaćemo više od 25 učesnika, na nekoliko lokacija, Očekujem sedmodnevni spektakl u našem gradu, i da će Zrenjanin biti dobar domaćin, kao što je bio i mnogo godina unazad. Zrenjanin je lep grad, Zrenjaninci su vredni ljudi i mi to volimo da pokažemo i kada su “Dani piva”, ali i drugim raznim povodima”, kazao je Janjić i zahvalio uvaženim gostima koji su danas došli u naš grad da podrže manifestaciju.   
 
 
 
Momčilo Bajagić Bajaga rekao je da rado ponovo dolazi na “Dane piva”, gde je već nastupao nekoliko puta, a da je zrenjaninski koncert deo turneje na kojoj se grupa trenutno nalazi.  
“Imaćemo još nekoliko nastupa pre Zrenjanina, u “top” formi smo i spremili smo program koji smo svirali pre nekoliko dana u “Areni” u Puli, dakle, izbor najvećih hitova iz karijere grupe i nekoliko pesama sa novog albuma “U sali lom”, koje ćemo premijerno da ovde izvedemo. Vidimo se u petak, 31. avgusta, dobrodošli”, poručio je popularni Bajaga.  
 
Velike koncerte na Trgu slobode već po tradiciji, ove godine po četvrti put, otvara Zrenjaninska filharmonija, u četvrtak, 30. avgusta, od 21 čas. Gosti koncerta, u svetskim razmerama poznati operski tenor, naš sugrađanin Bela Mavrak, kao i novosadski Big bend, postaraće se da ovaj muzički događaj bude pravi spektakl u kom će moći da uživaju i gledaoci širom Srbije, jer će koncert direktno prenositi Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine. Govoreći o ovom događaju, Roman Bugar rekao je da ove godine Filharmonija priprema jedinstven nastup, koji obuhvata svetske disko hitove iz osamdesetih godina prošlog veka. Očekuje i da će poseta koncertu prevazići prošlogodišnju.   
 
 
 
Sutradan, u petak, 31. avgusta, od 21 časa, na Trgu slobode nastupaju Bajaga sa “Instruktorima” i “Riblja čorba”, koja će obeležiti tačno 40 godina postojanja. Ovom prilikom, zajedno sa brojnim poklonicima, Bora Đorđević, Miša Aleksić, Vicko Milatović, Vidoja “Džinder” Božinović i Nikola Zorić podsetiće se i prvog zvaničnog nastupa grupe, održanog 26. avgusta 1978. godine u Domu kulture u Elemiru. Miša Aleksić, jedan od osnivača i gitarista “Riblje čorbe”, svrstao je zrenjaninsku manifestaciju među vodeće tri u Srbiji kada je pop-rok muzika u pitanju, uz zaječarsku “Gitarijadu” i beogradski “Bir Fest”. 
“Mi smo na slavljeničkoj turneji, sviramo zaista puno tokom jula i avgusta, i takođe imamo, kao što je i Bajaga rekao, set-listu koja se sastoji od samih hitova, po principu “the best off”. U Zrenjaninu ćemo svirati najbolje pesme, koje svi žele da čuju od “Riblje čorbe” i drago nam je što sviramo na “Danima piva”. Biće to odličan koncert, spektakl, a posebno mi je drago što nastupamo iste večeri s mojim kumom Bajagom”, rekao je Aleksić. 
 
Grupa “Neverne bebe” takođe obeležava jubilej - 25 godina postojanja - i nakon šest godina ponovo nastupa na “Danima piva”, na Žitnom trgu, u subotu, 1. septembra, od 23 časa. Frontmen grupe Milan Đurđević kaže da je Zrenjanin grad njihovih prijatelja, u kom su proveli mnoge nezaboravne trenutke i odsvirali puno divnih koncerata. 
“Od ove godine to je, nekako, još više domaći grad za nas, jer je naš novi bubnjar Sebastijan Kerekeš iz Zrenjanina. Obeležavamo 25 godina benda, živimo tu neku našu ideju i pokušavamo da podelimo s ljudima ne samo muziku, nego i neku poruku ljubavi, slobode i svesti o svemu što se događa oko nas i pored nas. Važno nam je i da snimimo dokumentarni film o bendu, čiji će deo biti sniman i u Zrenjaninu. To je jedan od gradova koji treba da bude prisutan, u kom smo ostavili neke od najlepših momenata naše muzike”, napomenuo je Đurđević i dodao da će tokom “Dana piva” Zrenjanin biti grad i urbane kulture i rokenrola.  
 
 
 
Nakon svečanog otvaranja manifestacije na Žitnom trgu, u utorak, 28. avgusta, u 21 čas, nastupiće Garavi sokak, a dva časa kasnije Željko Vasić. Svih narednih večeri, na centralnoj lokaciji “Dana piva”, održavaće se po tri koncerta, u terminima od 19.30, 21 i 23 časa. Između ostalih, nastupiće i Darko Rundek, “Deca loših muzičara” , “Goblini”, “Neverne bebe”, Haris Džinović...
 
Od pratećih događaja ni ovoga puta neće izostati takmičenje u kuvanju riblje čorbe, 35. po redu “Zlatni kotlić” i 11. Memorijal “Đula Farkaš - Farki”, na Trgu slobode, u sredu, 29. avgusta, od 18 časova i uz učešće brojnih gostiju. U isto vreme održava se i festival tradicije i kulture Republike Mađarske, koji je premijerno organizovan prošle godine. Prethodnog dana, u utorak, 28. avgusta, od 19 časova, na Trgu slobode prvi put će svoju kulturu, tradiciju, gastronomiju i turističke potencijale predstaviti Republika Slovačka. 
    
Pripremljen je i bogat sportski i dečji program, a posetioci Gradske bašte imaće priliku da pogledaju i nekoliko pozorišnih predstava. Kao i svake godine, “Dane piva” najaviće povorka fijakera, koja će se kretati gradom u ponedeljak, 27. avgusta, i pozivati naše sugrađane da posete manifestaciju.