''Kup Vatrogasnog saveza Vojvodine'', u nedelju na Gradskom stadionu

U organizaciji Gradskog vatrogasnog saveza Zrenjanina i uz podršku Grada Zrenjanina, a u sklopu pratećeg programa “Dana piva”, u nedelju, 2. septembra, na Gradskom stadionu će se održati Kup vatrogasnog saveza Vojvodine, najavili su danas organizatori. Na konferenciji za medije, održanoj danas u Gradskoj kući, o manifestaciji su govorili potpredsednik Vatrogasnog saveza Srbije i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Dragan Ćapin, pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, predsednica Vatrogasnog saveza Vojvodine Ljubica Krnjaić i sekretar Vatrogasnog saveza grada Zrenjanina Dragan Jajić.   
 
 
Oni su istakli širi značaj ove manifestacije i naglasili potrebu za popularizacijom dobrovoljnog vatrogastva, kao prevencije u borbi protiv požara, ali i zbog drugih aktivnosti u kojima članovi vatrogasnih društava prednjače. 
“U nedelju smo organizatori Kupa vatrogasnog saveza Vojvodine, ali i okružnog i gradskog vatrogasnog takmičenja, na kojima očekujemo prisustvo oko 60 ekipa, koliko ih je već sada prijavljeno. Takmičenje se odvija u tri kategorije - pionirskoj, omladinskoj i seniorskoj i u svim kategorijama očekujemo učešće 600 učesnika, možda i više. Početak je zakazan za nedelju, 2. septembar, u 9 časova, kada počinje defile ekipa i svečano otvaranje”, kazao je Dragan Ćapin i dodao da će manifestaciju otvoriti gradonačelnik Čedomir Janjić.
 
Pokrovitelji manifestacije su Grad Zrenjanin, Vatrogasni savez Vojvodine i Sektor za vanredne situacije MUP Srbije.
 
Ćapin je pozvao Zrenjanince, naše sugrađane, da prisustvuju ovom događaju, da vide šta vatrogasci rade, kakvom opremom i sredstvima raspolažu, da se uvere u njihovo znanje, spretnost i umeće.
“U pitanju je jedno od najvećih takmičenja ove vrste u Srbiji. Po prvi put će biti primenjeno i elektronsko merenje vremena i to je jedinstveni sistem koji imamo ovde u Zrenjaninu i koji ćemo u narednom periodu pružati i ostalim ekipama u Vojvodini”, objasnio je on.
 
 
Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić istakao je dobru saradnju Grada Zrenjanina i gradskog Vatrogasnog saveza i dodao da su dobrovoljni vatrogasci uključeni i u neke druge aktivnosti koje se planiraju na nivou grada i naseljenih mesta. 
“Siguran sam da će predstojeća smotra i takmičenje ispuniti i onu edukativnu funkciju, jer je značajno i mladima poslati poruku koliko dobrobiti može da se stekne od ovakve vrste volonterskog rada u vatrogasnim društvima”, kazao je Radišić. Podsetio je i na angažovanje grada pri opremanju vatrogasaca, jer su iz IPA projekta prekogranične saradnje Srbija-Rumunija za tu namenu izdvojena značajna sredstva i nabavljena savremena oprema i vozila. 
 
Pohvalno se o radu i aktivnostima Gradskog vatrogasnog saveza Zrenjanina izrazila i predsednica pokrajinskog vatrogasnog saveza Ljubica Krnjaić. Podsetila je na dugu tradiciju i kontinuitet dobrovoljnog vatrogastva u Zrenjaninu, koje je usledilo kao posledica istorijskih zbivanja i velikih požara u našem gradu, posebno onog iz 1807. godine, u kom je uništeno 60 odsto gradskog građevinskog fonda. Posebno se zahvalila lokalnoj samoupravi i Gradu Zrenjaninu na podršci dobrovoljnom vatrogastvu, kao i spremnosti i najboljoj osposobljenosti da organizuje jedno ovakvo takmičenje.
“Volim kada je Zrenjanin domaćin vatrogasnih manifestacija, jer znam da će sav taj događaj izneti perfektno. Jedino Zrenjanin poseduje kompletnu opremu za izvođenje takmičarskih disciplina, prema pravilima međunarodne vatrogasne organizacije”, kazala je ona. 
 
 
 
Dragan Jajić pojasnio je da se u nedelju po drugi put takmiče kao vatrogasci Vojvodine, s kompletnim osobljem. To znači da su sve ekipe i sve sudije, kojih će biti oko 70, sa teritorije Vojvodine, te da je sve deo priprema za organizovanje državnog prvenstva 2020. godine u svim kategorijama. 
 
Program Kupa Vatrogasnog saveza Vojvodine, Gradski stadion Zrenjanin, nedelja, 2. septembar 2018. godine:
 
07.00 - 08.30 Dolazak ekipa
08.30 - 09.00 Postrojavanje ekipa
09.00 - 10.00 Svečani defile i otvaranje kupa
10.00 - 15.00 Takmičenje pionira, juniora i seniora
15.00 Zatvaranje takmičenja i proglašenje pobednika