Prijem za predstavnike bratskih gradova: ''Prijatelji naših prijatelja su i naši prijatelji''

Čelnici Grada Zrenjanina - zamenik gradonačelnika Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović i pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura - priredili su danas tradicionalni prijem za predstavnike bratskih i prijateljskih gradova i opština koje borave u našem gradu tokom manifestacije “Dani piva”. U prepodnevnim časovima u Zrenjanin su stigle delegacije Bijeljine (Republika Srpska), Arada (Rumunija) i Bekeščabe (Mađarska), a u toku popodneva i večeri očekivao se dolazak predstavnika više lokalnih samouprava iz naše zemlje i okruženja.
 
 
Pozdravljajući, kako je rekao, i dugogodišnje prijatelje i one s kojima će biti ozvaničeno bratimljenje, zamenik gradonačelnika Santovac je podsetio na nedavnu posetu predsednika Republike Srbije i veliku kinesku investiciju koja će biti realizovana u našem gradu, uz komentar da ona neće doprineti samo razvoju Zrenjanina, već i regiona, pa i uticati na još bolju saradnju s bratskim i prijateljskim gradovima.
“Najavljena je i gradnja brzog puta od Zrenjanina do Beograda i Novog Sada, brže i lakše će se stizati i do Mađarske i do Republike Srpske, a nadam se da će i s Rumunijom saradnja biti još obimnija, kroz nove projekte prekogranične saradnje, poput čišćenja reke Begej, gradnje biciklističke staze do rumunske gtranice, pristaništa u Zrenjaninu i druge”, kazao je Santovac, istakavši da sigurno ima dosta toga što Zrenjanin želi da vidi i “prepiše” od drugih gradova, kao i da postoji veliko zadovoljstvo kada drugi prihvataju neki dobar primer iz naše sredine.   
 
 
 
Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izrazio je zadovoljstvo zbog ponovnog dolaska u Zrenjanin, u grad, kako je rekao, ima šta da ponudi, da kaže, u kom ima šta da se vidi.
“Već nekoliko godina lepo sarađujemo s rukovodstvom i institucijama grada Zrenjanina i ta saradnja je krunisana donošenjem odluka o bratimljenju, a povelja će biti potpisana 24. septembra u Bijeljini. Saradnju smo praktično i počeli razgovorima o tome kako je Zrenjanin razvijao svoje nove industrijske zone i jako sam sretan kada vidim da je ta zona u potpunosti zaživela, da će velike kompanije doći u Zrenjanin i zaposlitti više hiljada ljudi”, kazao je Mićić i istakao da je želja stanovnika Bijeljine da sa Zrenjaninom budu pravi prijatelji, pravi bratski gradovi, kao i da saradnja sa našim gradom znači i saradnju i drugim bratskim gradovima.
“Prijatelji naših prijatelja jesu i naši prijatelji, i drago nam je što Zrenjanin tako dugo i uspešno sarađuje i s Aradom i s Bekeščabom i drugim gradovima u okruženju”, rekao je.  
 
 
 
Gradonačelnik Bekeščabe Peter Sarvaš rekao je da su ove godine delegacije tog grada i Zrenjanina već dva puta posećivali jedni druge, da su učestvovali u zajedničkim sportskim, privrednim i kulturnim manifestacijama i da će se takva saradnja nastaviti. Podsetio je na dugu i uspešnu saradnju koja traje već 52 godine. 
 
  
 
Gradski većnik grada Arada Boka Bogdan Vlad takođe je podsetio na saradnju dva grada dužu od pola veka i najavio njen nastavak već za kraj septembra, rekavši da će se Arad odazvati pozivu da učestvuje na drugom sajmu "ZR BizNet" u našem gradu.