Prijem za učesnike 16. Festivala folklora ''Lala''

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura primili su danas, u Baroknoj sali Gradske kuće, predstavnike učesnika 16. Međunarodnog festivala folklora "Lala" iz Rumunije, Slovačke, Kanade i Srbije. Iz Slovačke su gosti stigli iz Banske Bistrice, iz Rumunije iz grada Deve, dok je iz dalekog Kalgarija u Kanadi stigla folklorna grupa Srpskog kulturno-umetničkog društva "Frula", koju čine naši sunarodnici u toj zemlji. 
 

 
 
Zamenik Santovac je, pozdravljajući prisutne, ukazao na značaj tog festivala za naš grad i naveo da su do sada, zahavljajujući “Lali”, tokom 16 godina koliko se organizuje, Zrenjanin posetili učesnici iz čak 32 zemlje sa svih kontinenata. 
- Sigurno da je “Lala” festival koji nam prikazuje običaje i tradiciju svih tih naroda i Srbije i to je nešto čime se ponosimo, a broj zemalja učesnica je impozantan i zaista je ono čime se možemo pohvaliti - rekao je Santovac.
 
Gostima su se obratili i direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković koji je, poželevši dobrodošlicu gostima, podsetio da je Zrenjanin multikulturalna, višenacionalna sredina sredina, grad tradicije i sporta.
 
 
 
Radovan Moldovan - Rača, predsednik KUD “Pionir”, organizatora festivala, je rekao da je značaj festivala i u tome što se mladi ljudi upoznaju i stiču nova prijateljstva.
- Ne zna se šta nosi noć, a šta nosi dan i ne zna se kada će ko kome trebati. “Pionir” postoji već 42 godine i stekao je prijatelje i drugare, zaista, po celom svetu, a posebno nam čini čast da međusobno upozna Poljake sa Rumunima, Rumune sa Grcima, ili Grke sa Makedoncima, Meksikancima. Najdraže mi je kada se vratimo sa nekog gostovanja kada deca pričaju kako su se čuli sa svojim vršnjacima iz celog sveta i to je jedan od osnovnih ciljeva ovog festivala - rekao je Moldovan.