Svečana litija danas u centru Zrenjanina, polazak u 17.45 časova

 

Grad Zrenjanin obeležava danas, 28. avgusta, slavu grada i hramovnu slavu - praznik Uspenja Presvete Bogorodice – Veliku Gospojinu. Šesti put od obnavljanja ove lepe tradicije, centralnim gradskim ulicama proći će svečana i posebno ukrašena litija i biti proneta ikona Uspenja Presvete Bogorodice koja se, samo na današnji dan, iz Gradske kuće prenosi u nastariji gradski hram i potom pronosi centralnim ulicama. 
 
U litiji će učestvovati Njegovo preosveštenstvo episkop banatski gospodin Nikanor, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, predstavnici lokalne samouprave Zrenjanina, pripadnici javnih službi, policije, vatrogasno-spasilačkog bataljona, vojske, sportskih klubova, a ukrasiće je i članovi gradskih kulturno-umetničkih društava.  
 
 
Polazak litije biće u 17.45 časova iz porte hrama Uspenja Presvete Bogorodice, a litija će se kretati sledećom trasom: 
 
Svetosavska ulica – Kralja Aleksandra Karađorđevića – Trg slobode 
 
Nakon čitanja Svetog Jevanđelja na Trgu slobode, ispred spomenika kralju Petru, u povratku će se litija kretati sledećom trasom:
 
Trg slobode – Gimnazijska – Svetozara Markovića – Svetosavska 
 
Program obeležavanja slave grada i Uspenskog hrama počinje već u 9 časova, kada će biti održana svečana liturgija i sečenje slavskog kolača u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Svetosavskoj ulici.
 
Grad Zrenjanin poziva građane da se u popodnevnim časovima priključe svečanoj litiji i svojim učešćem doprinesu obeležavanju ovog svečanog dana.