U Brodogradilištu Begej ponovo grade brodove

„Santa Ponsa“, brod dugačak 90 metara porinut je danas iz Brodogradilišta Begej, čiju je imovinu 2016. godine kupila beogradska firma “Rubikon Shipping Company, a događaju su prisustvovali i gradski čelnici.

 

Načelnica Srednjobanatskog okruga Snežana Vučurević i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac izrazili su zadovoljstvo što brodogradilište ponovo radi.

 

 

Vučurević je navela da je veliko zadovoljstvo što je brodogradnja, koja ima dugu tradiciju u našem gradu, obnovljena i što naše, najstarije brodogradilište, ponovo radi i upošljava ljude. Ona je ukazala da je posebno zadovoljstvo što je jedan ovakav brod izgrađen u zrenjaninskom brodogradilištu, na koji mogu biti ponosni ne samo vlasnici, već i svi koji su u njegovoj izgradnji učestvovali.

 

 

Zamenik gradonačelnka Saša Santovac je ukazao da se u prethodnom periodu mogla čuti želja da se privredni subjekti, koji su nekada bili nosioci privrednog razvoja, ponovo podignu na noge.

- Aktivnostima koje je sprovela Vlada Republike Srbije, ali i lokalna samouprava, imamo situaciju da jedan od takvih subjekata, Brodogradilište Begej, zahvaljujući i novim vlasnicima, ponovo pokrene porizvodnju i danas smo u prilici da prisustvujemo porinuću broda, a kako čujemo, već postoje planovi i za naredni period - rekao je Santovac.

 

 

Kazao je i da je obnavljanje proizvodnje u tom brodogradilištu značajno jer se upošljava i deo radnika koji su ranije tamo bili zaposleni, kao i novi radnici, a da je od velikog značaja i ponovno pokretanje proizvodnje u Luksolu, ali i da je dobro što postoje najave o boljim danima za Jugoremediju.

 

 

Direktor “Rubikona” Marko Pražić zahvalio je svima koji su prisustvovali veoma bitnom događaju za tu kompaniju - porinuću prvog plovila koje je izradađeno u Brodogradilištu “Begej“, a od kada je ono u vlasništvu “Rubikona“.

- U prethodnom periodu nija nam bilo lako. Bilo je nužno paralelno obavljati dva zahtevna posla. Prvi, podizati Brodogradilište koje je bilo zapušteno i u stečaju. Drugi, graditi brod. Danas sa ponosom ističem da smo u veoma kratkom vremenskom periodu ostvarili sve zacrtane ciljeve, a čime se dičimo. Toga ne bi bilo bez izražene upornosti i požrtvovanosti mojih saradnika koji su proveli godine u Brodogradilištu. Hvala vam na tome, hvala vam što ste od samog starta verovali u mene i moj tim - rekao je Pražić.

Izrazio je očekivanje da je današnje porinuće tek početak vraćanja „Begeja“ na evropsku mapu brodogradnje. 

 

 

Srđan Jovanov, šef proizvodnje podsetio je da Brodogradilište Begej postoji od 1947. godine, ali da je šest godina stečaja ostavilo traga i da je bilo teško podići firmu iz stečaja i izgraditi brod.

 

- Ovo je u prošlosti bio sasvim običan dan u brodogradilištu, da spuštamo brodove, nadam se da ćemo raditi i biti brend kao u prošlosti - rekao je Jovanov i naveo da je ovaj brod dugačak 90 metara, širok 9,5 metara i težak oko 500 tona.

 

 

Brod je namenjen za prevoz kontejnerskog tereta, na njegovoj izgradnji radilo je pedesetak zrenjaninskih radnika, a biće isporučen holandskom kupcu, koji su takođe prisustvovali porinuću. 

 

 

Rubikon Shipping Company“ iz Beograda postalo je vlasnik imovine „Brodogradilišta Begej“ u stečaju 2016. Godine kada je odluku o tome doneo Odbor poverilaca prihvativši ponudu „Rubikona” čija je vrednost bila 96 miliona dinara.