Uz 35. ''Zlatni kotlić'' i ''Dan mađarsko-srpske privrede''

Gastronomsko-turističko-privredna manifestacija 35. Zlatni kotlić i “11. Memorijal Đula Farkaš - Farki” biće održan u sredu, 29. avgusta, na Trgu slobode, a u okviru nje će biti organizovan “Dan mađarsko-srpske privrede”, na temu mogućnosti saradnje Grada Zrenjanina i gradova sa teritorije Republike Mađarske, najavili su organizatori na konferenciji za novinare u zrenjaninskoj Gradskoj kući.
 
Manifestaciju su najavili gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina, direktor Regionalne privredne komore Zrenjanin Predrag Stankov i direktorka Unije poslodavaca grada Zrenjanina Izabela Kiš. 
 
 
 
Gradonačelnik Janjić rekao je da “Dani piva” nisu samo uživanje u koncertima, dobroj hrani, piću i druženju s prijateljima, već i mogućnost za povezivanje s ljudima koji nešto znače i predstavljaju i u drugim sredinama.
“Mislim da će ovaj događaj na Trgu slobode potvrda svega toga, pozvali smo prijatelje iz Slovačke, iz Mađarske, pozvali smo iz privrednike iz tih zemalja i omogućićemo našim privrednicima da razmene iskustva, razmene kontakte i da vide da li imaju nekog interesa za saradnju. Ja sam siguran da postoji interes i očekujem da će ovo biti dobra i uspešna manifestacija kojom obogaćujemo naše “Dane piva”, za koje takođe očekujem da će oboriti neke rekorde”, istakao je gradonačelnik.
 
 
 
Zoran Ljubotina naglasio je da se program organizuje u okviru 33. “Dana piva”, da se festival ttadicije i kulture Republike Mađarske organizuje po drugi put i da je želja organizatora da manifestaciju podigne na što viši nivo.
“Očekujemo puno izlagača i posetilaca, već u utorak, 28. avgusta, kada će biti predstavljena Republika Slovačka, a potom i dan kasnije, na predstavljanju Mađarske. U goste nam dolaze predstavnici nekoliko regiona iz susedne zemlje, predstavnici gradova, turističkih centara i banja, zvaničnici, privrednici, tako da ćemo manifestaciju iskoristiti i za promociju našeg grada i za promociju naše zemlje, ali i prijateljske države Mađarske, s kojom Srbija neguje izuzetno dobre odnose
 
Predrag Stankov rekao je da je ovo još jedna prilika da upoznamo privrednike iz Mađarske, što će biti svojevrstan uvod za sajam privrede u Zrenjaninu, krajem septembra.
“Cilj je da unapredimo saradnju, da se što bolje upoznamo, vrlo smo blizu jedni drugih i tu saradnju moramo unaprediti. Imamo dosta toga da ponudimo, grad Zrenjanin je grad koji ima sjajnu perspektivu i mnogo toga može da uradi na privrednom nivou. Krenuli smo u dobrom pravcu, i sigurno ćemo biti dobri domaćini našim prijateljima iz Mađarske”, rekao je Stankov. 
 
 
Izabela Kiš izrazila je zadovoljstvo što za ovakve projekte stiže i podrška od različitih državnih institucija. Rekla je da naši privrednici već sarađuju s partnerima iz Mađarske, Slovačke i drugih zemalja, te da je važno da im se ponudi mogućnost formiranja nekog mešovitog preduzeća ili osvajanja novih tržišta.
“Smatramo da je ovo odlična prilika da razgovaramo o konkretnim koracima i eventualno osnivanju novih, zajedničkih firmi, čime pomažemo i našim lokalnim privrednicima”, istakla je ona.