Bijeljina, novi član porodice bratskih gradova

Gradonačelnici gradova Zrenjanin i Bijeljina, Čedomir Janjić i Mićo Mićić, juče su, na svečanosti u Bijeljini potpisali Sporazum o saradnji, čime je ozvaničena dosadašnja saradnja ta dva grada, a Bijeljina postala novi član sve šire porodice bratskih i prijateljskih gradova grada Zrenjanina. 
 
Vođeni principima uzajamnog poštovanja i željom za jačanjem prijateljskih veza, ali i ekonomske i kulturne saradnje, gradonačelnici Janjić i Mićić potpisali su Sporazum o saradnji u prisustvu gradonačelnika Budve Dragana Krapovića, grada s kojim je Bijeljina takođe juče ozvaničila saradnju i potpisala povelju o bratimljenju. Svečanost je organizovana u okviru obeležavanja 24. septembra, dana oslobođenja od fašističkog okupatora u Drugom svetskom ratu.
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina, nakon potpisivanja dokumenta kojim će se dodatno promovisati razvoj, međusobna saradnja, inicirati dodatno jačanje sportskih, naučnih i kulturnih veza između lokalnih samouprava, poklonio je gradonačelniku Bijeljine ikonu Svetog Pantelejmona, slave tog grada, u znak poštovanja i sa željom da pobratimljeni gradovi u budućnosti na pomenutim poljima još intenzivnije sarađuju.
 
 
 
“Čast mi je što danas, na Dan oslobođenja Bijeljine, imamo priliku da konkretizujemo našu dugogodišnju saradnju u različitim oblastima. Pre svega  u oblasti privrede, ali i kulture i sporta između naša dva grada. Zadovoljan sam što smo uspeli da ostvarimo saradnju i prijateljstvo između kulturno-umetničkih društava naših gradova, a  veliko je zadovoljstvo za nas iz Srbije, što imamo još jedan bratski grad u Republici Srpskoj. Zrenjanin je bratski grad sa Trebinjem i Laktašima, a danas je veliki dan za sve Zrenjanince, što imamo braću i u Bijeljini”, istakao je Janjić, i još jednom se zahvalio gradonačelniku Bijeljine, čestitao potpisivanje gradonačelniku Budve i izrazio želju da se nastale veze, daljom saradnjom, još više učvršćuju.
 
 
 
Obraćajući se medijima, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je istakao da je Zrenjanin odličan primer uspešne lokalne zajednice čija su iskustva, prevashodno u privlačenju stranih investicija, bila dragocena i za Bijeljinu.
“Zadovoljstvo mi je što već godinama sarađujemo s rukovodstvom Zrenjanina i institucijama tog grada. Naša saradnja je krunisana potpisivanjem Sporazuma o saradnji, odnosno  bratimljenju. Zrenjanin i Bijeljina imaju mnogo sličnosti - od veličine, preko karaktera privrede, do rodbinskih i prijateljskih veza između naših građana. Danas smo, praktično, Jugoslavija u malom, Republika Srbija, Crna Gora i Republika Srpska, Bosna i Hercegovina, i želim zbog toga da izrazim veliko zadovoljstvo što nas je put prijateljstva doveo i do formalnog potpisivanja ovog dokumenta”,  rekao je Mićić i još jednom se zahvalio gradonačelnicima Budve i Zrenjanina što su svojim prisustvom uveličali svečanost obeležavanja Dana oslobođenja.
 
 
 
U okviru  svečanosti organizovani su susreti SUBNOR-a,  položeni venci na centralni spomenik u gradu, te održana i svečana sednica Skupštine grada, a tom prilikom su dodeljena priznanja pojedincima i kolektivima koji su podstakli razvoj lokalne zajednice u oblasti privrede, nauke i sporta. Predstavnici Zrenjanina i Budve posetili su i spomen-sobu posvećenu poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu.
 
 
 
Delegaciju Grada Zrenjanina predvodio je gradonačelnik Čedomir Janjić, a svečanosti obeležavanja Dana oslobođenja prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnik gradonačelnika Dragan Ćapin, predsednik gradske Skupštine Oliver Mitrović i sekretar Skupštine grada Zrenjanina Milan Mrkšić.