Grad Zrenjanin nagrađen za afirmisanje prava javnosti da zna i transparentnost rada

U svečanoj sali Kluba poslanika u Beogradu svečano je danas obeležen Međunarodni dan prava javnosti da zna, u organizaciji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Misije OEBS u Srbiji.
 
Tom prilikom, tradicionalno, Poverenik je uručio priznanja predstavnicima organa javnih vlasti koji su se u proteklih godinu dana istakli u afirmisanju prava javnosti da zna i transparentnosti rada.
 
 
Gradu Zrenjaninu dodeljeno je priznanje za doprinos afirmisanju prava javnosti da zna u kategoriji lokalnih organa javne vlasti, a primio ga je gradonačelnik Čedomir Janjić. Među nagrađenima koji su doprineli ostvarivanju prava javnosti da zna su i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost CRTA, Javno preduzeće “Emisiona tehnika i veze”, Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru, Vrhovni kasacioni sud i Ministarstvo kulture i informisanja.
 
 
Zahvaljujući se na priznanju, gradonačelnik je istakao da ga je Grad Zrenjanin zaslužio za najbolji Informator o radu organa lokalne samouprave, da se ta elektronska publikacija od samog početka redovno ažurira i objavljuje.
“Takođe, za sve organe Grada mi u skladu sa zakonom i u propisanim rokovima postupamo po podnetim zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i u protekloj godini, zaključno sa današnjim danom, nemamo neizvršenih rešenja Poverenika. U skladu s tim, ostvarujemo i dobru saradnju sa službom Poverenika”, napomenuo je Čedomir Janjić i poručio da današnje priznanje predstavlja podstrek i za njega lično i za njegov tim, da nastave da rade na afirmisanju prava javnosti na slobodan pristup informacijama od javnog značaja, koje je jedno od osnovnih ljudskih prava i jedno od fundamentalnih principa dobre uprave.
 
 
Skup u Beogradu otvorio je Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, a prisustvovali su Andrea Oricio, šef Misije OEBS u Srbiji, Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji i Irina Sahakijan Veter, zamenica šefa Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu.
 
 
Šef misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio rekao je da ta organizacija podržava pravo javnosti u Srbiji da zna poslednjih 13 godina, te ističe da je važno da svi donosioci odluka, državne institucije, civilni sektor, građani zajedno rade na ostvarivanju ovog prava koje je “veliki deo vladavine zakona i reforma kroz koje Srbija prolazi”.
 
 
Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je pravo javnosti da zna za Evropsku uniju fundamentalna vrednost.
“Srbija se, kao i svaka moderna zemlja, suočava sa potrebom da zaštiti privatnost pojedinca i da sa druge strane poveća pristup informacijama koje imaju javne administracije”, naveo je Fabrici i dodao da su učinjeni veliki pomaci, ali da je ostalo još dosta posla u toj oblasti.