Gradonačelnik obišao radove na izgradnji biopostrojenja u Lukićevu

Srbija je članica energetske zajednice zemalja jugoistočne Evrope i jedan od obavezujućih faktora tog članstva odnosi se na obezbeđivanje obnovljivih izvora energije u svakoj od zemalja članica do 2020. godine, i to sa  27 procenata u odnosu na ukupne energetske potencijale .  
 
Da Zrenjanin prednjači u odnosu na ostale sredine u Srbiji, svedoči i podatak da je u Lukićevu kompanija ”Vinex etil” počela radove na izgradnji biogasnog postrojenja jačine 2 MW. Ovo je druga bioenergana na teritoriji grada Zrenjanina,  čije se puštanje u rad očekuje za 12 meseci.
 
 
 
 
Početku radova danas je, sa saradnicima, prisustvovao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, i ovom prilikom istakao:
“Kompanija “Vinex etil” je primer uspešne investicije na teritoriji našeg grada, danas zapošljavaju 53 radnika, što je zavidan broj za poslodavca u jednom naseljenom mestu. Posebno me raduje što će ova kompanija zaokružiti proizvodni ciklus, pa će za nešto manje od godinu dana upravo na ovom mestu, pored proizvodnje mleka i etil alkohola, biti proizvedena i električna energija, ali i toplotna, koja će dalje biti usmerena u samom procesu rada destilerije”, naveo je Janjić i dodao da će izgradnjom ovog postrojenja biti otklonjen još jedan problem. 
 
“Ovih  dana meštani Lukićeva imaju primedbe na neprijatne mirise koji nastaju u procesu lagerovanja otpada iz procesa proizvodnje u destileriji, a kojih neće više biti kada energana startuje sa radom, jer će taj otpad ujedno biti i sirovina za pokretanje energane, još jedan problem će ovim biti rešen i veoma sam zadovoljan što se upravo ovo dešava u Lukićevu i sa zadovoljstvom danas ovde sa svojim saradnicima obilazim radove”, naglasio je Janjić
 
 
 
 
Govoreći o kapacitetima prerade u pogonu za proizvodnju etil alkohola, vlasnik kompanije “Vinex Etil” Goran Ilić  je rekao da je dnevna potrošnja sirovine oko 25 tona kukuruza. Za biogasno postrojenje na godišnjem niovou trebaće još 22.000 tona kukuruzne silaže, ili neke druge biomase, kao i da će neophodne sirovine biti obezbeđene, i dodao:
“Ovaj projekat za našu kompaniju znači puno, praktično izgradnjom bioenergane trajno rešavamo snabdevanje bioenergentom, rešavamo problem otpada i imaćemo pozitivan uticaj na energetski potencijal.  Početak rada energane označiće i zatvaranje ukupnog proizvodnog lanca i otpad sa farme i iz destilerije će proizvoditi struju. Kompletan otpad će se pretvarati u biogas, a biogas u energiju, svaki motor sa unutrašnjim sagorevanjem kao nus proizvod oslobađa toplotnu energiju koja će umesto sadašnjeg uglja, pokretati destileriju, a koristiće se i za potrebe farme”.
 
 
 
Kompanija “Vinex etil” svoje poslovanje u Lukićevu je započela 2013. godine, danas je površina od  10 ha potpuno infrastrukturno izgrađenan, na  farmi je 450 grla muznih krava, sa proizvodnjom mleka od 6.500, litara dodao je Ilić, i istakao da ima izuzetno dobru saradnju sa lokalnom samoupravom i gradonačelnikom, Čedomirom Janjićem.
 
Pored gradonačelnika, pogone kompanije i gradilište budućeg biopostrojenja obišli su zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnici gradonačelnika Dragan Ćapin i Duško Radišić, direktor RPK Predrag Stankov, kao i predstavnici saveta MZ Lukićevo.