Kineske investicije u Zrenjaninu udarna vest u svim srpskim medijima - u drugom dnevniku RTS Zrenjanin pomenut 16 puta

Potpisivanje ugovora o velikim kineskim investicijama u Zrenjaninu, juče je bila udarna vest u svim srpskim medijima, a govoreći o značaju tih investicija vrednih preko milijardu dolara, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je u centralnim informativnim emisijama na svim nacionalnim televizijama istakao da su u pitanju investicije koje u potpunosti menjaju privrednu sliku Zrenjanina i celog Banata. Kao kuriozitet, beležimo da je u drugom dnevniku RTS tačno 16 puta pomenut Zrenjanin, i to u prvih deset minuta emisije. Posebnu “težinu” daje izjava predsednika Srbije da  dolazak kineskih investicija predstavlja “sasvim novu priču i drugačiju Srbiju”
“Investicija od 950 miliona dolara dolazi u Zrenjanin, potpisaćemo sa još dve kompanije njihov dolazak, jedna je više od 100 miliona dolara investicije, isto u Zrenjanin, velika stvar, posle “Drekslmajera” velike investicije u Zrenjaninu nije bilo, ni u srednjem Banatu, stanovništvo nam je nekako najbrže odlazilo iz Banata, postao je najsiromašniji deo Vojvodine, ovo je velika injekcija i od ogromnog značaja za nas”, kazao je Vučić i dodao da su predstavnici “Linglonga” dali najave “Volksvagenu” i “Renou” za isporuke guma iz Zrenjanina od početka 2021. godine.
 
 
Foto: Printscreen - Dnevnik RTS
 
“Nemačke i francuske kompanije su to prihvatile od “Linglonga”, sve to što će da se proizvodi u Zrenjaninu, ali ono što je dodatno dobra vest je to da mi je gospodin Vang rekao da oni razmišljaju da prošire kapacitete, da ta fabrika bude još veća, da zaposli još veći broj ljudi, ja sam rekao da je to “muzika za moje uši” i da smo mi spremni da nastavimo da razgovaramo i da ponudimo još značajnije subvencije za to, jer to smatramo velikim preokretom i za Zrenjanin i za Banat i za, u celini, sever Srbije”.
 
U prvoj izjavi za RTS nakon vesti iz Pekinga da je potpisan ugovor između Vlade Srbije i kompanije “Šandong Linglong”, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić podsetio je da je ta kompanija u industrijskoj zoni “Jugoistok” zakupila 136 hektara zemljišta, a da će na toj površini čak oko 70 hektara biti pod krovom, odnosno toliko će biti proizvodnih pogona, što je zaista impresivan podatak. 
 
O obimu investicije “Linglonga” možda najbolje govori razmera tog iznosa i godišnjeg budžeta Grada Zrenjanina, koji za ovu godinu, nakon rebalansa iznosi 4,7 milijardi dinara, odnosno oko 40 miliona evra. “Linglong” će u kompleks u industrijskoj zoni “Jugoistok” investirati 20 puta veću sumu, uz planirani godišnji prihod od 600 miliona evra i proizvodnjom preko 13 miliona guma za evropsko tržište automobila. To, praktično, znači da će svakog sata sa traka u Zrenjaninu silaziti oko 1500 komada guma, ili preko 35 hiljada dnevno, što će zahtevati i ogromnu prateću logistiku, organizaciju, energetsku i transportnu infrastrukturu.   
 
 
Gostujući sinoć u emisiji “Oko magazin” RTS, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić istakao je da 1.200-1.300 zaposlenih samo u “Linglongu”, uz još 250 do 350 kod partnerske fabrike za proizvodnju cink-oksida, predstavljaju sjajne brojke i sjajne vesti za Zrenjanince.
“Očekujemo i u uslužnim delatnostima oko same fabrike još nekoliko stotina zaposlenih, uz obećanje iz Vlade Srbije kineskim prijateljima da će, dok oni završe fabriku, biti izgrađeni i putevi sa četiri trake do Novog Sada i Beograda, što menja sliku Zrenjanina u potpunosti”, istakao je Janjić.
 
Dodao je i da se intenzivno razgovara s operativcima “Linglonga”, koji su zainteresovani i za izgradnju posebnog rezidencijalnog kvarta u Zrenjaninu.
“Oni hoće da sagrade nekih 300-350 stanova u Zrenjaninu, za svoje radnike, kako kineske, tako i one iz Zrenjanina, tako da očekujemo i u tom delu investicije veliko angažovanje građevinske operative”, naglasio je gradonačelnik, obraćajući se javnosti uživo iz industrijske zone “Jugoistok”, ispred novosagrađenih proizvodnih pogona južnokorejske kompanije “Eseks”, čiji će probni rad uslediti vrlo brzo i koja takođe predstavlja izuzetno značajnu investiciju za grad Zrenjanin.  
 
 
 
Ugovor o izgradnji fabrike guma u Zrenjaninu potpisali su u Pekingu ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali i predsedavajući i izvršni direktor „Shandong Linglong Tire Co. Ltd.“ Feng Vang. S obzirom na sve što je rečeno i učinjeno 23. avgusta u Zrenjaninu i ovih dana u Pekingu, gde je u toku jedan od najznačajnijih sastanaka predsednika Srbije i Kine u istoriji dve zemlje, već na proleće naredne godine očekuje se u Zrenjaninu otvaranje impozantnog gradilišta i početak realizacije najveće privredne investicije ikada u našem gradu.