''Memorijal dr Radu Flora'', u Zrenjaninu po 26. put

U Zrenjaninu se danas, po 26. put, održava “Memorijal dr Radu Flora”, posvećen uspomeni na najznačajnijeg rumunskog naučnika, prosvetnog i kulturnog radnika sa ovih prostora – univerzitetskog profesora dr Radu Flora (Banatsko Novo Selo, 1922 - Zrenjanin, 1995). Učesnici memorijala položili su cveće i vence na grob dr Radu Flora na Tomaševačkom groblju i spomen-bistu u Aleji velikana u Karađorđevom parku, prisustvovali su prijemu u Gradskoj kući, a u Baroknoj sali Gradske kuće održan je i naučno-stručni simpozijum, sa više od 50 učesnika. 
 
 
 
Memorijal se, kao i svake godine, organizuje tokom dva sudbinski povezana datuma - 5. septembra, dana rođenja profesora Flora i 4. septembra, kada je preminuo. Učešće u radu skupa uzeli su predstavnici organizatora, Društva za rumunski jezik Vojvodine, članovi porodice Flora, savetnik ministra za međunarodne odnose u Ambasadi Republike Rumunije u Srbiji Flavius Kozmin Halačesku, koji je takođe pozdravio skup, i naučni radnici iz više sredina u Rumuniji. 
 
 
 
Goste je pozdravio zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, istakavši značaj održavanja ovakvog skupa u sredini u kojoj živi značajan broj pripadnika rumunske nacionalne zajednice.
“Jedan od onih koji je izabrao Zrenjanin kao grad u kom će živeti i svojim naučnim radom obeležio život u njemu jeste i dr Radu Flora. Grad Zrenjanin podržao je i ove godine organizaciju memorijala, on se značajnim delom održava u našoj Gradskoj kući, a pomogli smo i izdavanje Zbornika radova memorijala. Značajno je što su nam danas u gostima predstavnici ambasade Rumunije i učesnici skupa iz gradova u Rumuniji. Sigurno je da delo dr Radu Flora prevazilazi lokalne okvire, on je dao značajan dorpinos i razvoju nauke na teritoriji Republike Srbije, osnivanjem katedri za rumunski jezik na beogradskom, i novosadskom univerzitetu”, istakao je Santovac.  
 
 
 
Ispred organizatora Memorijala obratili su se predsednik Društva za rumunski jezik Vojvodine Lučijan Marina, koji se zahvalio Gradu Zrenjaninu na podršci, kako u organizovanju tog skupa svake godine, tako i u negovanju sećanja na rad i delo profesora Flora, kao i akademski slikar uz Zrenjanina Viorel Flora, sin profesora dr Radu Flora. 
 
Nakon prijema u Gradskoj kući učesnici memorijala položili su vence i cveće na spomen-bistu dr Radu Flora u Aleji velikana u Karađorđevom parku, a prigodnu reč tom prilikom izrekao je Lučijan Marina. Ispred Grada Zrenjanina venac su položili zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić. U nastavku Memorijala, u Baroknoj sali Gradske kuće, održan je stručni simpozijum koji je otvorio pomoćnik gradonačelnika Radišić.  
 
 
 
“Zahvaljujući, pre svega, porodici dr Radu Flora i Društvu za rumunski jezik Vojvodine, koje s uspehom vodi Lučijan Marina, naš grad je već dugi niz godina, duže od dve ipo decenije, domaćin memorijala, skupa koji na najbolji način baštini naučno delo profesora Flora. Treba istaći da je dr Radu Flora bio najznačajniji naučni radnik rumunske nacionalnosti koji se rodio i delovao na našim prostorima. Bio je lingvista i dijalektolog svetskog glasa, vrsni pisac, dramaturg, esejista, istoričar književnosti, književni kritičar i folklorista. Bavio se izučavanjem dijalektologije, istorije, književnosti i literarnog folklora banatskih, ali i istarskih Rumuna”, kazao je Radišić. 
 
 
Iskoristio je priliku i da ukaže na odličnu saradnju Grada Zrenjanina s gradovima u Rumuniji, posebno Temišvarom i Aradom, bratskim gradom s kojim saradnja traje duže od pola veka. Kako je naveo, rumunski i srpski narod su bratski narodi, među kojima nikada nije bilo konflikata, a čitav niz projekata prekogranične saradnje koji se realizuju ili se planiraju, svedoče da ta saradnja nikada nije bila na višem nivou nego što je sada.