Projekat ''Biram oporavak'' - multisektorski sastanak o problematici zloupotrebe droga

U Gradskoj kući u Zrenjaninu juče je održan multisektorski sastanak u vezi sa problematikom zloupotrebe droga, u organizaciji udruženja za borbu protiv narkomanije “Izlazak” iz Beograda, a u okviru projekta “Biram oporavak”. U pitanju je trogodišnji projekat koji se sprovodi na području Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, s osnovnim ciljem unapređenja usluga za pojedince i porodice koje su pogođene problemom zavisnosti. U tu svrhu otvoreno je savetovalište i uspostavljena besplatna i anonimna telefonska linija, namenjena osobama i porodicama u problemu zavisnosti.
 
 
 
S obzirom da se multisektorski sastanci organizuju po okruzima, jučerašnji u Zrenjaninu bio je za područje Srednjebanatskog i Severnobanatskog okruga, a okupio je predstavnike državnih i građanskih institucija, organizacija i udruženja koji se u svom radu na različite načine sreću s problemom zavisnosti od droga. Prisustvovali su i funkcioneri lokalne samouprave Grada Zrenjanina i oba okruga - pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, načelnica Srednjebanatskog okruga Snežana Vučurević i načelnik Severnobanatskog okruga Nikola Lukač
 
 
 
U ime domaćina, učesnike skupa pozdravio je Simo Salapura, istakavši da zloupotreba droga i narkomanija nisu lični, već društveni i ekonomski problem i da je dobro što se o tome razgovara i na tu temu organizuju ovakvi i slični skupovi.
“Zajedničkim, multisektorskim radom, lakše se dolazi i do rešenja za tu vrstu problema. Nažalost, gotovo da ne postoji sredina u Srbiji u kojoj nema upotrebe droga i nadam se da ćemo s ovog skupa izaći i s nekim novim informacijama i novim rešenjima”, poručio je na početku sastanka pomoćnik gradonačelnika. 
 
O projektu “Biram oporavak” i o radu i aktivnostima organizacije “Izlazak” govorili su Radivoje Popović, predstavnik Kancelarije za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije i Aleksandar Žugić, predsednik organizacije “Izlazak”. Vladina Kancelarija za borbu protiv droga predstavlja koordinaciono telo u oblasti borbe protiv droga i nadležna je za sprovođenje Strategije o sprečavanju zloupotrebe droga za period 2014-2021. godine i pratećeg Akcionog plana, u okviru koje je definisan i model saradnje sa organizacijama civilnog društva. 
 
 
 
Kako je istaknuto, besplatnim pozivom na broj telefona 0800-104-100 mogu se dobiti informacije o štetnostima zloupotrebe droga i mogućnostima oporavka. Pozivom se obezbeđuje pristup savetnicima za problematiku zloupotrebe droga, procenjuju se potrebe osoba u problemu, pružaju ohrabrujuće informacije i zakazuju sastanci, nude se opcije za oporavak shodno potrebi korisnika, nude se servisi velikog broja lokalnih i regionalnih institucija ili centara za oporavak od zavisnosti i pruža se lična podrška tokom celog trajanja oporavka, od prvog poziva sve do posttretmanskog procesa i resocijalizacije. 
 
Projekat “Biram oporavak” predstavljen je i na sajtu www.biramoporavak.com, a aktivnosti organizacije za borbu protiv narkomanije “Izlazak” na sajtu www.izlazak.org