“Rog Banata” prvi Festival tradicionalnih instrumenata Vojvodine

Festival  tradicionalnih instrumenata pod nazivom – “Rog Banata“ biće održan večeras u Kulturnom centru Zrenjanina. Tim povodom pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić organizovao je prijem za učesnike i organizatore festivala. 
 
Organizatori festivala su UG “Banatske gajde“ – Zrenjanin i Kulturni centar Zrenjanina, a pokrovitelji Grad Zrenjanin i Turistička organizacija Zrenjanin.
 
 
 
 
Govoreći o njegovom značaju, pomoćnik Radišić je rekao da Grad podržava “Rog Banata” i da će taj festival postati tradicionalna manifestacija u našem gradu.
- Veliki značaj je u tome što neguje tradiciju našeg grada. Jedan od naših ciljeva jeste da zadržimo mlade u Zrenjaninu, ono što ih zadržava jesu ljubav prema zavičaju i tradicija, a ukoliko je neguje grad, negovaće je i mladi. Upravo ovaj festival ima i edukativni karakter gde će učešće mladih biti jedan od prioriteta - rekao je Radišić, napominjući i važnost radionica koje će u sklopu festivala biti održane.
- Danas smo imali prliku da se upoznamo sa novim instrumentima, a novi su za nas jer ovakvih festivala nije bilo - rekao je on. 
 
 
  
 
Vanja Ilijev iz udruženja “Banatske gajde“ rekao je da ideja o održavanju ovakve manifestacije postoji odavno, ali da ranije nije bilo mogućnosti za realizaciju.
- Ove godine Grad je prepoznao značaj festivala i pomogao nam - rekao je, između ostalog, Ilijev, ukazujući da je cilj festivala promovisanje tradicionalnih instrumenata, pre svega  Vojvodine, a u planu je da narednih godina festival uvrsti i tradicionalne instrumente iz cele Srbije.
 
 
Jedan od učesnika festivala, i kako sam kaže jedan od starih vojvođanskih gajdaša, Maksim Mudrinić iz Sivca, kazao je da je za njega veliko zadovoljstvo i čast što nastupa na “Rogu Banata”, kod svog učenika Vanje Ilijeva koga Grad podržava, shvatajući vrednost očuvanja multietičnosti, multikulturalnosti i svih drugih vrednosti.
- Nadam se da će i građani Zrenjanina biti večeras zadovoljni na koncertu koji ćemo zajedno pripremiti, ne samo mi gajdaši, već i mnogi drugi solisti i instrumentalisti - dodao je on.
 
 
 
Kako je danas rečeno, važna je i edukacija mladih iz oblasti tradicionalne kulture, a festival se organizuje po prvi put, ujedno je i prvi festival ovog tipa koji se održava u Vojvodini. 
Na festivalu će nastupiti reprezentativni umetnici – svirači na skoro zaboravljen starim tradicionalnim instrumetima sa dugom istorijom postojanja poput: gajdi, njenjara, fujara, drombulja, samica, panove frule...
 
 
Festival je revijalnog karaktera, a u holu Kulturnog centra posetioci će moći bolje da se upoznaju sa tradicionalnim instrumentima koji će biti izloženi i dostupni javnosti putem direktnog razgovora muzičara i publike.