Vek ipo od izgradnje katedrale - pripreme za svečanost, izložba na Trgu slobode

Na dan 17. maja 1868. godine, uz zvuke orkestra i u prisustvu brojnih građana, postavljen je krst na katoličkoj crkvi u centru Velikog Bečkereka, čime su okončani obimni četvorogodišnji radovi na njenoj izgradnji. Proteklo je od tada punih 150 godina, a ovih dana u toku su pripreme za obeležavanje te značajne godišnjice. Počelo je postavljanje skela na prednjoj fasadi katedrale i ubrzo će uslediti i sanacija oštećenih delova fasade objekta koja će trajati dva meseca.
 
 
 
Rimokatolička katedrala, župna crkva zaštitnika Svetog Ivana Nepomuka, izgrađena je u periodu od 1864-1868. godine na centralnom gradskom trgu, na mestu nekadašnje katoličke crkve jednostavnih diomenzija i forme, čiji su temelji počeli da se sležu i morala je da bude srušena. Zahvaljujući prvom fotografskom ateljeu Ištvana Oldala u našem gradu, ostala je sačuvana fotografija te crkve, iz perioda pred uklanjanje, kao i fotografije nastale tokom izgradnje nove crkve. 
 
 
Stara katolička crkva, na mestu današnje katedrale
 

Izgradnja katedrale (1864-1868. godine)
 
Sadašnja katedrala je masivna trobrodna građevina, koju je, u neoromaničnom stilu, projektovao arhitekta Stevan Đorđević. Građena je po meri grada i njegovih žitelja – odjek njenih zvona dopirao je tačno do obodnih delova tadašnjeg Bečkereka. Unutrašnju dekoraciju crkve uradio je ovdašnji umetnik Jožef Gojgner, po biblijskim motivima i već gotovim uzorima francuskog grafičara Gustava Dorea. Tu su kopije “Isusa pred Pilatom” Munkači Mihalja, “Tajna večera” Leonarda da Vinčija, ulje na platnu “Madona s detetom” mađarskog slikara Sekelj Bertalana. Katedrala poseduje i originalne orgulje iz 1907. godine, nastale u čuvenoj temišvarskoj radionici “Vegenštajn Lipot i sinovi”. 
 
 
Apostolska administratura u Zrenjaninu uzdiginuta je 1986. godine na rang biskupije, odredivši do tada župnu crkvu u Zrenjaninu za katedralu. Za prvog biskupa imenovan je monsinjor Laslo Hužvar i on službuje do 2007. godine, kada na to mesto dolazi sadašnji biskup dr Laslo Nemet.
 
Kako najavljujuju iz Zrenjaninske biskupije, u okviru svečanosti obeležavanja veka ipo od izgradnje katedrale, na Trgu slobode biće upriličena i javna izložba na 15 panoa, koja je postavljena danas i Zrenjaninci će moći da je vide tokom narednih mesec dana. Planirano je i održavanje centralne svečanosti, u toku novembra.