Novares proširio proizvodni pogon u Zrenjaninu

Kompanija Novares (nekadašnji Mekaplast) koja se bavi proizvodnjom komponenata za autoindustriju proširio je proizvodne kapaciteta, a danas je organizovana svečanost i tom prilikom svečano je otvoren nov proizvodni pogon.

 

 

 

Vrpcu su svečano presekli ministar finansija Siniša Mali, ministar privrede Goran Knežević, Pijer Bule predsednik Novaresa, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, u prisustvu ambasadora Francuske Frederika Mondolonija 

 

 

 

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je da proširenje pogona francuske kompanije "Novares“, vredno 5,2 miliona evra govori o tome da se Srbija i Zrenjanin menjaju i koliko su atraktivni za investitore.

 

- Važnije od brojki jesu nasmejana lica i radnici koji su zadovoljni uslovima rada, veliki broj proizvoda koji se ovde proizvode ugrađuju se u najluksuznije automobile današnjice, Jaguara, Pežoa, Bentlija i neverovatan je osećaj da se takvi proizvodi rade ovde u Srbiji , a voze po celom svetu - rekao je on. 

 

 

 

Ministar Mali je naveo i da je upravo ovo otvaranje nova slika Srbije i Zrenjanina, grada u kome dobre vesti tek slede.  

Podsetio je i da je 2017. u Zrenjaninu zaposleno 3.000 radnika, ove godine biće zaposleno još 1.600, a da će se dolaskom najveće grinfild investicije u Zrenjanin, kineske kompanije „Šandong Linlong“, taj trend i nastaviti.

- To su važne vesti koje pokazuju koliko se naša zemlja promenila i samo ovako obezbeđujemo budućnost našoj deci - rekao je Mali.

 

 

 

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da je u Srednjobanatskom okrugu zabeležen najveći rast broja zaposlenih u našoj zemlji, te dodao da je to rezultat zajedničkog rada republičkih, pokrajinskih i gradskih institucija u stvaranju stabilnog poslovnog ambijenta.

 

- U Srednjobanatskom okrugu pokrenut je točak ekonomskog razvoja. Samo nove fabrike i nova radna mesta u celoj Vojvodini obezbediće ravnomeran regionalan razvoj i motivisati ljude da ostaju u svojim sredinama - rekao je predsednik Mirović, zahvalivši se rukovodstvu „Novaresa“ na odluci da prošire proizvodnju.

 

 

 

On je izjavio da je u proširenju fabrike "Novares“ učestvovala i Pokrajinska vlada, obezbedivši 200.000 evra za subvencije za nova radna mesta, kroz programe podrške Razvojne agencije Vojvodine.

 

- Praksu subvencionisanja novih radnih mesta pokrenuli smo osnivanjem Razvojne agencije Vojvodine i Pokrajinska vlada će i u budućnosti nastaviti sa tim subvencijama, u još većem obimu - istakao je Mirović.

 

 

 

Ambasador Mondoloni je istakao i da oko 100 francuskih firmi zapošljava oko 10.000 ljudi u Srbiji.

Generalni direktor kompanije „Novares“ Pjer Bule rekao je da je vrednost ove investicije 5 miliona evra, te da će u fabrici u Zrenjaninu u 2019. godini broj zaposlenih biti povećan sa 190 na 240.

- Francuske kompanije su sve prisutnije na ovim prostorima jer su Srbija i AP Vojvodina postale sigurno mesto za ulaganje - rekao je ambasador Francuske u Srbiji, Frederik Mondoloni.

 

 

 

Pogon nekadašnjeg „Mekaplasta“, sada „Novaresa“ u Zrenjaninu počeo je sa proizvodnjom u proleće 2012. Godine.

Emanuel Mer iz “Novaresa” kazao je da je kompanija proizvodi najmodernije delove za automobilsku industriju a specijalizivana je za tehniku brizgane plastike. 

Krajem prošle godine kompanija je prisutna u 21 zemlji, upravlja proizvodnjom u 42 fabrike. Novares će u Zrenjaninu u 2019. Godini povećati broj zaposlenih sa sadašnjih 190 na 240.

Pogon „Mekaplasta“ u Zrenjaninu 2017. godine je deo intergisane kompanije za prozvodnju komponenata za automubilsku industriju „Novares“, koja je nastala integracijom sa američkom kompanijom Kay Plastics, objavljeno je danas na svečanosti u krugu fabrike.