Obeležen Međunarodni dan smanjenja rizika od elementarnih nepogoda - Zrenjanin na konferenciji u Skoplju

Naredbom komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije grada Zrenjanina, gradonačelnika Čedomira Janjića, jedinice civilne zaštite opšte namene, Ustanove ”Rezervati prirode” i pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona i Komunalne policije izvršili su proveru tehničke ispravnosti materijalno-tehničkih sredstava Civilne zaštite dobijenih realizacijom projekta IPA Rumunija-Srbija - benzinskih pumpi, vanbrodskih motora i gumenih čamaca. Provera je uspešno izvršena na lokalitetu Peskara, a ceo događaj upriličen je povodom 13. oktobra, Međunarodnog dana smanjenja rizika od elementarnih nepogoda i Nedelje smanjenja rizika od prirodnih katastrofa.
 
 
 
Ovogodišnja tema, određena od strane Ujedinjenih nacija je „Smanjenje ekonomskih gubitaka usled elementarnih nepogoda“. 
„Katastrofe pogađaju najsiromašnije zemlje i još više produbljuju siromaštvo i stvaraju nenadoknadive ekonomske gubitke, moramo smanjivati rizike od katastrofa i ostaviti u nasleđe budućim generacijama otporniju planetu“, rekao je Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od elementranih nepogoda. 
 
 
 
U Skoplju je 16. i 17. oktobra održana konferencija posvećena završetku dvogodišnjih aktivnosti projekta „Izgradnja akcione mreže otpornosti u Jugoistočnoj Evropi - See urban“, koji je sprovođen na prostorima zemalja Jugoistočne Evrope u organizaciji UNDP-a koji je najvećim delom finansiran sredstvima Evropske unije.
 
Projekat je bio usmeren na jačanje kapaciteta lokalnih organa i institucija koje se bave procesima prevencije i upravljanja rizicima koji su posledica klimatskih promena u šest zemalja Jugoistočne Evrope, kroz formalizaciju lokalne saradnje na nivou opština i gradova, ali i na državnom i prekograničninom nivou saradnje.
 
Iskustva i rezultate Srbije, na skupu u glavnom gradu Makedonije, predstavljala je delegacija koju je predvodila Sandra Nedeljković, zamenica direktora Kancelarije za javna ulaganja Vlade Srbije, i u kojoj su bili predstavnici UNDP za Srbiju i predstavnici lokalnih samouprava udruženih u asocijacije četiri rečna sliva - Zapadne Morave, Kolubare, Velike Morave i Gornjeg Dunava - Banatski tokovi. Partneri u realizaciji ovog projekta u Srbiji su, pored Kancelarije za javna ulaganja Vlade Srbije, bili i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstvo unutrašnjih poslova - Sektor za vanredne situacije i Stalna konferencija gradova i opština.
 
 
Kao član naše delegacije i kao predstavnik Grada Zrenjanina, grada koji pripada slivu Gornjeg Dunava - Banatskim tokovima i aktivno učestvuje u svim projektima u ovoj oblasti, na konferenciji u Skoplju učestvovao je šef Odseka za odbranu i vanredne situacije Gradske uprave Zrenjanin Miroslav Sladojević.