Održana 30. sednica Gradskog veća -u žiži kineska investicija

Članovi Gradskog veća usvojili su danas Predlog Zaključka u vezi opredeljivanja građevinskih parcela za realizaciju investicionog projekta od državnog značaja radi izgradnje fabrike pneumatika za motorna vozila i pratećih objekata, koji će biti izgrađeni od strane kineske kompanije ''Shandong Linglong Tire Co.Ltd'' i njihovih kooperanata.
 
Izvestilac po toj tački bio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić koji je rekao da je usvajanje ove tačke dnevnog reda zapravo prvi zvanični Zaključak koji se tiče te investicije u industrijskoj zoni “Jugoistok”.
 
 
 
U nastavku sednice usvojeni su Predlog Odluke o donošenju Izmena i dopuna Plana generalne regulacije ''Jugoistok'' u Zrenjaninu, izvestlac je bila Ljiljana Pecelj Luburić i Predlog Izmene i dopune Programa otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina za 2018. godinu - izvestilac Milutin Đurišić.
 
Članovi veća usvojili su i Predlog Odluke o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu grada Zrenjanina neposrednom pogodbom,a izvestilac po toj tački dnevnog reda Dejan Vorgić rekao je da je reč o kući u Svetosavskoj ulici, u kojoj je živeo i radio naš istaknuti sugrađanin Slavko Županski
 
 
 
Na današnjoj sednici usvojen je i Predlog Rešenja o otuđenju građevinskog zemljišta (kat.parc.br. 14615/48 i 14615/50), a izvestlac je bila Violeta Kučanda Bogasenieva.
 
Takođe, članovi Gradskog veća da li su saglasnost i na Predlog Zaključka u vezi odobravanja sredstava za regresiranje studentskih mesečnih karata u punom iznosu u prigradskom prevozu za studente iz socijalno osetljivih društvenih grupa i Predlog Zaključka u vezi prava na dodelu sredstava u vidu refundacije troškova ili dela troškova međumesnog prevoza za studente visokoškolskih ustanova sa prebivalištem na teritoriji grada Zrenjanina, o kojima je izvestila Marija Milović.
 
U izjavi novinarima, po završetku sednice Gradskog veća, gradonačelnik Janjić je rekao da je ulaganje kineske kompanije u našem gradu lepa vest, ne samo za Zrenjanin, već i celu Srbiju.
- Reč je o ogromnoj investiciji, vrednoj gotovo milijardu dolara, plus dve ili tri kooperantske firme koje će doći u Zrenjanin. Naravno sve to podrazumeva neke radnje koje preuzimamo, jer, nije lako smestiti takvu fabriku u industrijsku zonu i ovo je prva odluka o izradi plana detaljne regulacije. Gradsko veće je donelo odluku i očekujem da Skupština brzo odreaguje, jer, potrebna nam je brza odluka, budući da kineski investitor namerava da već na proleće počne sa izgradnjom za šta je potrebna i građevinska dozvola - rekao je gradonačelnik.
 
 
 
Dodao je da je formirana i radna grupa koja će se baviti kineskim investicijama, a da je od predsednika Skupštne grada zatražio da sednica bude održana već sutra.
 
- Površina zemljišta koja će biti prodata je 136 hektara, ali ima naznaka da će to biti i više, a detaljne informacije imaćemo naredne nedelje - kazao je on.
 
Govoreći o ostalim tačkama današnje sednice Janjić je rekao da će na osnovu toga biti omogućeno i otuđenje više parcela na različitim lokacijama u gradu - pre svega za stambenu izgradnju, a dve za investitore.
- Dobro je što je u našem gradu sve veća potražnja za gradskim parcelama za stambenu izgradnju, a svedoci smo i da se prodaju privatne parcele na kojima niču stambeni objekti - rekao je gradonačelnik Janjić dodajući da su veoma važne i danas donete odluke kojima će dodatno biti regresiran prevoz za socijalno ugrožene studente u gradskom i prigradskom i deo troškova studentima za međumesni saobraćaj.