Poseta delegacije Evropske policijske asocijacije: Zrenjanin kandidat za domaćina 24. Godišnje skupštine EPA

U Zrenjaninu je juče boravila petnaestočlana delegacija direktora Evropske policijske asocijacije (EPA), na čelu s predsednikom Polom Cirinom. Dvodnevni boravak u Srbiji delegacija je počela posetom Novom Sadu i Sremskim Karlovcima, a nakon Zrenjanina posetila je i Suboticu. U delegaciji EPA, koja ima sedište u Briselu, bili su i Andre Dekor, generalni sekretar, Žak Kambije, potpredsednik i Rejmon Bon, finansijski direktor. 

 

 

U našu zemlju delegacija je došla zahvaljujući ogranku EPA za Srbiju, Balkan i jugoistočnu Evropu, a na inicijativu našeg sugrađanina Lazara Odžića, generalnog direktora EPA za jugoistočnu Evropu. Njihov jučerašnji domaćin bio je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, koji je priredio prijem u Gradskoj kući i razgovarao s članovima delegacije, između ostalog, i o mogućnosti da naš grad naredne godine organizuje 24. Godišnju skupštinu EPA.

 

 

Jedan od povoda za dolazak ove delegacije u Srbiju bio je upravo upoznavanje s objektima i infrastrukturom koja će marta 2019. godine biti potrebna za organizovanje skupa i smeštaj učesnika. Srbiji je ukazana čast da bude domaćin Godišnje skupštine EPA, koja će po prvi put biti održana van sedišta u Briselu, a naš grad je jedan od kandidata, sa željom da se taj eminentni skup upravo ovde i održi, o čemu je govorio pomoćnik gradonačelnika Radišić. Razgovaralo se i o nekim drugim aktuelnim temama. 

„Na prvom mestu istakli smo da je Zrenjanin jedan od najbezbednijih gradova u Srbiji, ali saradnja s Evropskom policijskom asocijacijom u budućem periodu daće nam i neku dodatnu mogućnost da tu bezbednost i održimo. Istakli smo da najveći problem predstavljaju narkotici u školama i među mladima i želimo da konkurišemo za dobijanje sredstava namenjenih edukaciji učenika. Biće nam, takođe, velika čast da budemo domaćini godišnje skupštine, ako Evropska policijska asocijacija odluči  da je održi baš u našem gradu. Tada možemo očekivati mnogo gostiju iz cele Evrope i biće to dobra mogućnost da prezentujemo naše potencijale i predstavimo Zrenjanin kao dobro mesto za investiranje i dobro i bezbedno mesto za život“, kazao je Radišić.

 

 

U delegaciji je bio i Nebojša Semlekan iz Kabineta ministarstva privrede Republike Srbije, koji u ogranku EPA za jugoistočnu Evropu ima funkciju direktora sektora za međunarodnu i unutrašnju saradnju i odnose s javnošću. Zahvalio se na prijemu u Zrenjaninu i izrazio zadovoljstvo zbog dolaska u Srbiju čelnika EPA iz Brisela.

„Time ćemo unaprediti saradnju između naše organizacije, a tome će doprineti i sastanci koje smo održali tokom ova dva dana, pa i danas u Zrenjaninu. Ovi sastanci su značajni kako za našu organizaciju, tako i za sve građane Srbije, jer će doprineti i podizanju nivoa bezbednosti u državi“, naveo je Semlekan. 

 

 

Aktivnosti EPA usmerene su ka sprečavanju terorizma i ekstremizma, trgovine ljudima, prvenstveno decom, trgovine narkoticima i oružjem, kao i sprečavanju visokotehnološkog kriminala i IT terorizma. O tome je govorio generalni direktor EPA za jugoistočnu Evropu Lazar Odžić, istakavši da se aktivnosti realizuju i razmenom iskustava i informacija sa svim službama bezbednosti u Srbiji.

„Cilj je podići nivo bezbednosti na najviši mogući nivo, što nije lako postići, ali mi smo se najviše bazirali na najteža krivična dela. Imamo oko 300 članova, stručnjaka u svojim oblastima, među njima je i dvadesetak IT stručnjaka“, navodi Odžić. 

 

 

Na srdačnom dočeku u Srbiji i Zrenjaninu i ukazanom gostoprimstvu zahvalio se predsednik Evropske policijske asocijacije Pol Cirino. On je istakao da se saradnja između te asocijacije i drugih organizacija odvija u različtiim oblastima, uključujući i privrednu, jer među članovima borda direktora EPA ima i privrednika. 

„Ovde smo kako bi pružili našu podršku gospodinu Odžiću i ogranku EPA u jugoistočnoj Evropi i naše prisustvo u Srbiji pokazuje da je saradnja veoma dobra i da će se svakako nastaviti i unapređivati. Zahvaljujem se na podršci i gradonačelniku Zrenjanina i njegovom pomoćniku koji nam je danas bio domaćin i koji su pokazali da im je jako važno da se brinu o bezbednosti svojih građana. O vašoj zemlji možemo uputiti samo reči hvale, impresionirani smo dočekom i već sada razmišljamo o ponovnom dolasku naredne godine“, rekao je predsednik EPA Cirino nakon današnje posete Zrenjaninu.