Prestolonaslednik u Zrenjaninu: koncert i humanitarna pomoć

Prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević borave danas u Zrenjaninu, a posetu našem gradu počeli su prijemom u Gradskoj kući i razgovorom s gradonačelnikom Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima. Neposredan povod za treću posetu prestolonaslednika Zrenjaninu od 2001. godine je večerašnji koncert Kraljevskih gudača Sv. Đorđa u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović”, ali je bilo prilike i da se razgovara o mnogim temama. Poznato je da se prestolonaslednik i princeza bave humanitarnim radom, bilo je reči i o tome, kao i mogućnosti da Njegovo Kraljevsko Visočanstvo bude svojevrstan ambasador u promovisanju našeg grada kao dobrog mesta za investiranje.
 
 
 
Gradonačelnik Čedomir Janjić rekao je da mu je čast što danas ima priliku da bude domaćin Njegovom Kraljevskom Visočanstvu prestolonasledniku Aleksandru i princezi Katarini.
“Povod njihovog dolaska je, pre svega, koncert gudača Sv. Đorđa, mislim da će koncert biti sjajan, a naravno da sam iskoristio priliku i da našeg prestolonaslednika upoznam šta radimo, prvenstveno što se tiče privrede, popularisanja našeg grada u inostranstvu, kao dobrog mesta za investiranje. Napravili smo i neki dogovor, tako da će nam naš prestolonaslednik, praktično, pomoći i biti naš ambasador koji će takođe promovisati  Zrenjanin kao dobro mesto gde strane kompanije mogu da dođu i otvaraju nova radna mesta”, kazao je Janjić.
 
Prestolonaslednik Aleksandar izrazio je želju i inicijativu da pomogne zrenjaninskoj bolnici i očekuje da bolnica iskaže svoje potrebe u tom smislu, oko nabavke nekog od neophodnih aparata ili uređaja.  
“Planiramo put u Sjedinjene Američke Države, gde nas očekuje nekoliko prijema i mogućnosti da dobijemo pomoć iz Fondacije princeze Katarine. U Čikagu smo prisutni već 25 godina, idemo i u Toronto, u Kanadu i potom u Njujork, obilazimo i našu dijasporu. Moja supruga uvek ima interes da pomaže našim bolnicama, sigurno i ovde u Zrenjaninu”, kazao je on.
 
 
 
 
Princeza Katarina rekla je o tome da je zdravlje poklon od Boga, i da treba da pomažemo našim lekarima i medicinskim sestrama da leče onim što bi trebalo da ima svaka naša bolnica.
“Donosili smo u bolnice širom Srbije inkubatore, sterilizatore, tražimo puno aparata, imamo puno projekata, ali moramo da znamo za svaku bolnicu šta je potrebno. Nama je najlakše kada znamo kakve su tačno potrebe i šta su prioriteti. Što pre nam se dostavi zahtev, moći ćemo lakše da to i obezbedimo, već prilikom ovog puta koji nam predstoji. Mi nemamo vremena za politiku, samo za narod, jer bez naroda nema ni zemlje. A narod želi jedan normalan život”, poručila je princeza Katarina.   
 
Na novinarska pitanja kakav je njegov stav o inicijativama za promenu imena grada, prestolonaslednik je odgovorio da bi o tome trebalo pitati građane na referendumu, kako nalažu demokratske procedure.   
 
 
 
 
U nastavku posete Zrenjaninu, prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina obišli su najstariji gradski pravoslavni hram, crkvu Uspenja Presvete Bogorodice i prošetali centrom grada. U Narodnom muzeju prestolonaslednik je pogledao portrete svog dede Aleksandra I Karađorđevića i pradede Petra, radove našeg istaknutog slikara Uroša Predića. Toplo pozdravljeni od prisutnih u sali Narodnog pozorišta "Toša Jovanović", prestolonaslednik i princeza Katarina prisustvovali su na kraju večeri odličnom koncertu Kraljevskih gudača Sv. Đorđa.