Svečano u Belom Blatu, otvorena Kuća Goklera

Simboličnim presecanjem vrpce, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i Violeta Nenadović, potomak Žigmonda Goklera, direktora seoske škole između dva svetska rata, otvorili su Kuću Goklera i predali je na korišćenje Klubu žena tog sela. U prisustvu predsednika Saveta MZ Belo Blato Miroslava Markuša, predstavnika mesne zajednice, brojnih meštana i gostiju, svečanost je upriličena u okviru obeležavanja slave Belog Blata, proteklog vikenda. 
 
 
 
Kuća Žigmonda Goklera jedan je od simbola Belog Blata i pravi je etno-dragulj tog specifičnog višenacionalnog naselja. Opremljena je u građanskom stilu, na prelazu između 19. i 20. veka, s očuvanim nameštajem i pratećim elementima domaćinstva iz tog perioda i kao takva predstavlja značajnu muzejsku vrednost, ali i novi segment turističke ponude sela. Kuća je otkupljena od vlasnika zahvaljujući angažovanju lokalne samouprave, Grada Zrenjanina, čime je sprečeno njeno nestajanje, a davanjem na korišćenje i brigu tamošnjem Klubu žena, svoreni su uslovi za njen novi život.  
 
 
 
O istorijatu kuće i njenim vlasnicima nadahnuto je govorio direktor škole u Belom Blatu i seoski hroničar Milan Nedeljkov. Kazao je da je ovo veliki trenutak za selo, koji se ogleda u uspomenama, pamćenjima i svoj emociji, sublimiranoj, na neki način, i u ovoj kući, koju je nazvao „kućom uspomena“.
„Ko je bio Žigmond Gokler? Rođen 1870. godine u Žombolju, današnjoj Rumuniji, on 1889. dolazi, kao svršeni učitelj, da službuje u Belom Blatu. Trasira sebi put dobrog pedagoga, ali i izuzetnog poznavaoca muzike, umetnosti, kulture uopšte, što prenosi i na đake i zajednicu. Postaje direktor škole, jedan od najomiljenijih i najznačajnijih ljudi ovog, tada velikog sela“, rekao je Nedeljkov i osvrnuo se na istorijat same kuće. 
 
Nju je sagradio trgovac Vince Rebinek, u drugoj polovini 19. veka. Kuća postaje sinonim građanske otmenosti, ali bez preterivanja u smislu ekstravagancije ili prevelikog isticanja porodičnog standarda. Ženidbom sa Rebinekovom štićenicom Helenom Šifner, 1905. godine, te nakon smrti prvih vlasnika, kuću nasleđuju Goknerovi. Ona tada postaje „Kuća Goknera“ i kao takva ostaje do danas. 
„Poput vremenskog kaleidoskopa nižu se događaji i priče. Čak i mirisi. A danas, zahvaljujući Gradu Zrenjaninu, kuća postaje dom Kluba žena, koji će zasigurno nastaviti tradiciju lepih dešavanja i prikaza svakolikog našeg nasleđa“, poručio je  Nedeljkov.
 
 
 
Uz svečanost otvaranja Kuće Goklera, obeležavanje seoske slave započelo je sećanjem na meštane Belog Blata stradale tokom Drugog svetskog rata i polaganjem cveća na spomenik u parku u centru sela. Nakon prigodnog programa koji su izveli učenici osnovne škole „Bratstvo jedinstvo“, poštu žrtvama fašizma odali su zamenik gradonačelnika Saša Santovac, sekretar Skupštine grada Zrenjanina Milan Mrkšić i predsednik Saveta MZ Belo Blato Miroslav Markuš. U Domu kulture održana je i svečana sednica Saveta mesne zajednice, a slava je obeležena uz niz pratećih programa tokom celog vikenda.