Zasedala Skupština grada - kineska investicija nalaže hitnost saziva

Realizacija velike kineske investicije, najveće direktne strane investicije u Srbiji i najveće ikada u Zrenjaninu, izgradnja fabrike pneumatika “Linglong”, uslovila je da po hitnom postupuku bude sazvana današnja sednica Skupštine grada, 19. po redu u ovom sazivu. Na dnevnom redu su se našle tačke u vezi sa opredeljivanjem građevinskih parcela i usvajanjem planskih dokumenata neophodnih za otvaranje gradilišta, koje investitor planira već za mart naredne godine. 
 
 
 
S obzirom da je u pitanju projekat od državnog značaja, lokalna samouprava preduzela je poslove iz svoje nadležnosti kojima se obezbeđuju uslovi za početak realizacije projekta. Skupština je razmatrala Predlog Zaključka u vezi opredeljivanja građevinskih parcela za realizaciju investicionog projekta od državnog značaja radi izgradnje fabrike pneumatika za motorna vozila i pratećih objekata, koji će biti izgrađeni od strane kineske kompanije “Shandong Linglong Tire Co.Ltd'” i njihovih kooperanata, kao i Predlog Odluke o donošenju Izmena i dopuna Plana generalne regulacije “Jugoistok” u Zrenjaninu. 
 
Tehnički timovi kineske kompanije već su održali nekoliko sastanaka s predstavnicima Grada Zrenjanina, na kojima su precizirani određeni detalji oko izgradnje fabrike, njenih gabarita i kompleksne prateće infrastrukture, što će se sve naći u dokumentaciji koja se priprema. Današnjim odlukama, praktično, Skupština grada usvaja prve neophodne dokumente za tu investiciju, a sledi izrada projekta fabrike i dobijanje građevinske dozvole za početak radova na proleće.
 
 
 
Današnjom sednicom je predsedavao Oliver Mitrović. Obraćajući se Skupštini kao izvestilac, gradonačelnik Čedomir Janjić podsetio je da je reč o ogromnoj investiciji, vrednoj gotovo milijardu dolara, tako da je potrebno preduzeti određene radnje kako bi se fabrika smestila u industrijsku zonu, na površini od čak 136 hektara. Sve to nalaže, kako je rekao, donošenje odluka u što kraćem roku.     
“Preko trideset ugovora smo potpisali za otuđenje gradskog građevinskog zemljišta u industrijskim zonama, mnogi investitori su proširivali svoje pogone, ali ovo što je danas na dnevnom redu i što će biti na dnevnom redu, verovatno, i svake naredne skupštinske sednice je vest koja nije vest samo za Zrenjanince, nego i za celu Srbiju. Ulaganje od skoro milijardu dolara je skoro neverovatno i nismo još u potpunosti ni svesni šta ovo znači za naš grad i njegovu budućnost. Još smo sa tri kineske kompanije u završnim pregovorima, mislim da će i to biti vrlo brzo završeno. Videli ste da je predsednik Vučić lično vodio duge pregovore, uspešno se to završilo, videli smo u Pekingu kako je to izgledalo, na nama je da uradimo mnogo toga, da dođe i do realizacije investicije. Ovo je prvi korak, ja vam se zahvaljujem što ste brzo odreagovali i došli na ovu sednicu. Biće mnogo posla do marta sledeće godine, kada kineski investitori planiraju da polože kamen-temeljac u našoj industrijskoj zoni, a za 2021. godinu već su ugovorili prve kontigente pneumatika sa nemačkim partnerima”, poručio je gradonačelnik s skupštinske govornice. 
 
 
 
Odgovarajući na primedbe odbornika opozicije da je u pitanju dolazak tzv. “prljave tehnologije” i da kineska kompanija iz tih razloga ne gradi fabriku u nekoj od zemalja Evropske unije, već na njenom obodu, gradonačelnik je podsetio da je ova investicija već bila, praktično, viđena u Češkoj, koja je članica EU, ali da smo uspeli da Kineze ubedimo da smo mi bolje mesto za ulaganje, da investicija od milijardu dolara treba da dođe kod nas.   
“To će tako i biti, jer mi želimo da razvijamo ovaj grad, da pravimo nove fabrike, a one koje su neki drugi zatvorili, pokušamo da obnovimo. Narednih dana ćemo ponovo otvoriti i naše brodogradilište, proizvodiće se u ovom gradu i pivo, mnogo toga ćemo uraditi da ovaj grad opet bude industrijski centar ovog regiona”, kazao je Janjić i dodao da je imao priliku da se uveri kako izgleda proizvodnja koju kompanija “Linglong” ima u Kini, odnosno sedištu kompanije.
 
“Ovo će biti najsavremenija fabrika guma u Evropi, znači ne van Evropske unije, nego na teritoriji cele Evrope. Mogu samo da vam kažem da se u Kini fabrika nalazi u centru grada, i da je uz središte proizvodnih pogona i njihova sedmospratna upravna zgrada koja je delom i hotel. U Zrenjaninu će fabrika biti mnogo savremenija nego što je ta u Kini. Zato je i planirano da na tom ogromnom prostoru, na kom će više od 60 hektara biti pod krovom, bude zaposlen relativno mali broj radnika, do 1500’”, istakao je gradonačelnik. 
 
 
 
Odbornici su razmatrali i dva predloga odluka, na koje je juče saglasnost dalo Gradsko veće, tako da je usvojen Predlog Izmene i dopune Programa otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina za 2018. godinu, kao i Predlog Odluke o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu grada Zrenjanina neposrednom pogodbom. Ovom odlukom, Grad Zrenjanin otkupio je od vlasnika kuću u Svetosavskoj ulici 4, u kojoj je živeo i radio naš istaknuti sugrađanin, osnivač i predsednik prvog Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku 31. oktobra 1918. i prvi veliki župan Torontalske županije u novoformiranoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.
 
Uoči stote godišnjice od tog značajnog istorijskog događaja i onih događaja koji su potom usledili, Grad Zrenjanin izrazio je inicijativu i nameru da kuću Slavka Županskog pretvori u depadans Narodnog muzeja Zrenjanin, čuvajući tako uspomenu na tog narodnog vođu i tribuna, i podsećajući na njegove zasluge u donošenju odluka da se, nakon završetka Prvog svetskog rata, Vojvodina prisajedini Srbiji. Današnjom skupštinskom odlukom stiču se uslovi da ta želja bude realizovana, čime grad dobija autentičan istorijski prostor i izložbeni ambijent.