Gradonačelnik primio ambasadora Južne Koreje

Pre svečanosti otvaranja pogona južnokorejsko-američke kompanije “Eseks” gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić primio je u svom kabinetu novopostavljenog ambasadora Južne Koreje u Srbiji Hjongčana Čoe. Prijemu su prisustvovali i predstavnici KOTRE - Korejske organizacije za promociju trgovine i investicija. Ispred Grada Zrenjanina s ambasadorom su razgovarali i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnici Duško Radišić, Dragan Ćapin i Simo Salapura i šef Odseka za lokalni ekonomski i ruralni razvoj Gradske uprave Jovan Vukanović. 
 
 
 
Ambasadoru Čoe današnja poseta Zrenjaninu je prva aktivnost na toj dužnosti, jer je juče predao akreditive predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Tom prilikom ambasador je rekao da dve zemlje imaju mnogo toga zajedničkog i da Južna Koreja želi da svoje iskustvo ekonomskog oporavka i napretka podeli sa srpskim prijateljima. On je rekao da će najveći deo svojih diplomatskih aktivnosti posvetiti upravo privlačenju korejskih investitora u Srbiju.  
 
Zahvaljujući gradonačelniku Janjiću na prijemu, ambasador je izrazio zadovoljstvo što je fabrika u Zrenjaninu podignuta u tako kratkom roku i rekao da će ona predstavljati primer i svojevrsni parametar i za druge južnokorejske kompanije koje se odluče da investiraju u Srbiji. Pozdravio je napore koje čine predsednik Srbije, Vlada Srbije i lokalne samouprave, kakva je zrenjaninska, na obezbeđenju što boljih uslova za dolazak investitora, a posebno je pomenuo značaj dobre saobraćajne infrastrukture, u svetlu najavljenih investicija - gradnje brzog  puta između Zrenjanina i Novog Sada i verovatno auto-puta između Zrenjanina i Beograda.
 
 
 
Gradonačelnik Janjić rekao je da mu je velika čast i zadovoljstvo što je ambasador Južne Koreje Hjongčan Čoe posetio upravo Zrenjanin, kao prvi grad van Beograda, nakon stupanja na dužnost. Izrazio je očekivanja da će, nakon “Eseksa” i druge kompanije iz te zemlje biti zainteresovane da investiraju u Zrenjanin. Obostrano je ocenjeno da će visoko tehnološka proizvodnja, kakva je u “Eseksu”, doneti novi kvalitet u poslovanju i privredi Zrenjanina i Srbije, jer će proizvodi iz našeg grada biti plasirani na tržište zapadne Evrope, a izrađivaće ih srpski radnici. 
 
Fabrika za proizvodnju bakarnih žica za transformatore, motore i generatore, vredna 30,4 miliona evra, prva je južnokorejska investicija u Zrenjaninu i prvi pogon multinacionalne kompanije “Eseks” na području istočne Evrope.