Na pomolu još značajnija investicija - umesto ''brzog'' puta, autoput Zrenjanin-Borča u punom profilu

Najavljena izgradnja “brze” saobraćajnice sa četiri trake Zrenjanin-Beograd (čvor Borča), po svemu sudeći, postaće još značajnija investicija gradnje auto-puta u punom profilu. Ovo je danas saopštila Vlada Republike Srbije, nakon sastanka potptredsednice Vlade i resorne ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović sa predstavnicima kineske kompanije “Šandong” o mogućoj saradnji na tom projektu.
 
Mihajlović je istakla da saradnja Srbije i Kine u oblasti infrastrukture traje već dugo, pri čemu se svi projekti koji se realizuju sa tom zemljom sprovode efikasno i mogu da budu primer mnogim drugim ulagačima u Srbiji.
 
 
 
Ona je naglasila da je prioritet u ovoj fazi realizacije novog projekta usmeren na to da se pripremi kompletna projektno-tehnička dokumentacija, dok će se u narednom periodu razgovarati i o modelima finansiranja.
 
Na sastanku, kojem je prisustvovao i ambasador NR Kine u Srbiji Li Mančang, predstavnici “Šandonga” su izrazili spremnost za intenzivnu saradnju sa Vladom Srbije u vezi sa mogućom saradnjom na realizaciji ovog projekta.
 
Projekat izgradnje novog auto-puta kroz Vojvodinu, dužine približno 66 kilometara, omogućiće spajanje Beograda, odnosno Borče, i Zrenjanina, i doprineće uspešnoj realizaciji započetih i privlačenju novih investicija na području Zrenjanina i Banata. Prostom računicom, auto-putem koji bi vodio potpuno novom trasom od postojeće magistrale, do beogradske obilaznice bi se od Zrenjanina stizalo za pola sata.  
 
Nije tajna da su interesovanje za auto-put iskazali, pre svega, predstavnici kompanije “Linglong Tajr” koji na proleće naredne godine u Zrenjaninu počinju realizaciju investicije vredne gotovo milijardu dolara, izgradnju fabrike guma, i za plasman svojih proizvoda na evropsko tržište žele što kvalitetnije i sigurnije saobraćajno povezivanje našeg grada sa međunarodnim koridorima. 
 
Foto: Vlada Republike Srbije