Obeležena desetogodišnjica Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac prisustvovao je danas, u Baroknoj sali Gradske kuće, svečanoj sednici povodom 10. godišnjice od osnivanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna. 
 
Današnjem skupu, čiji je moderator bio Niku Čobanu, prisustvovali su i Todor Ursu, direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna koji je predstavio rad Zavoda u proteklom periodu, akademik Kosta Rošu, počasni direktor Zavoda, Stanislav Radulović, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, kao i predstavnici ambasade Republike Rumunije u Beogradu i generalnog konzulata Rumunije u Vršcu.
 
 
 
Pozdravljajući prisutne, zamenik Santovac je u ime domaćina, Grada Zrenjanina, čestitao jubilej -  desetogodišnjicu uspešnog rada.  
- Kao što smo i mogli čuti, Zavod je u proteklom periodu realizovao niz aktivnosti, a ono što je mnogo važnije jeste da postoji jasna ideja šta je to što Zavod treba da radi u narednom periodu, a definitivno, želi da svojim radom, između ostalog, da još veći doprinos u angažovanju novih lica - rekao je on.
 
Santovac je podsetio i na činjenicu da na teritoriji našeg grada živi veći broj pripadnika nacionalnih manjina, što je značajno za grad i veliki kvalitet, jer, osim poštovanja i primene jezika i pisma postoje i kulturna dešavanja koja svima nama daju dodatni sadržaj.
- Svi živimo i radimo zajedno, od direktora škola i zaposlenih ovde u Gradskoj upravi koji pripadaju rumunskoj nacionalnoj zajednici, a to jasno pokazuje da svi zajedno radimo u interesu Grada Zrenjanina, AP Vojvodine i Republike Srbije - dodao je zamenik Santovac, poželevši svima uspeh u daljem radu.      
 
 
 
Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna počeo je s radom u Zrenjaninu krajem 2008. godine, kao deo projekta Skupštine i Izvršnog veća AP Vojvodine, čijim su odlukama osnovani i zavodi za kulturu vojvođanskih Mađara, Slovaka, Rusina i Hrvata. Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna funkcioniše kao stručna i naučna institucija za izučavanje prošlosti i sadašnjosti Rumuna u Vojvodini, unapređivanje kulture i afirmaciju stvaralaštva predstavnika ovog naroda koji žive, u najvećem broju, na prostoru srpskog dela Banata.
 
Zavod realizuje, inicira i podržava projekte promovisanja multikulturalnosti i interkulturalnosti u Vojvodini, kao i negovanja i očuvanja rumunske kulturne baštine na ovim prostorima.
 
 
Rumunska zajednica u Srbiji, koja broji oko trideset hiljada pripadnika, na izuzetno kvalitetan način neguje ne samo sopstvenu tradiciju i kulturu, već i dobre međunacionalne odnose sa pripadnicima svih nacija koji žive na ovim prostorima. Široka lepeza aktivnosti koje realizuje Zavod u Zrenjaninu u potpunosti opravdava njegovo osnivanje baš u najvećem banatskom gradu, a poznato je da najveći procenat Rumuna u našoj zemlji živi upravo na teritoriji Banata.