Vučić otvorio ''Eseks'' u Zrenjaninu - prosečna neto primanja zaposlenih 90 hiljada dinara

Simboličnim presecanjem vrpce danas je u Zrenjaninu, industrijskoj zoni “Jugoistok”, otvoren proizvodni pogon južnokorejsko-američke kompanije “Eseks Jurop”, novi ekonomski ponos grada i Republike Srbije, fabrika za proizvodnju bakarne žice za transformatore, motore i generatore, vredna 30,4 miliona evra. Fabriku je otvorio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem, ministrom privrede Goranom Kneževićem, predsednikom “LS Grupe” Kristoferom Kuom, gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem i rukovodiocem pogona u Zrenjaninu Sašom Jesićem.
 
 
 
 
Prethodno je predsednik Srbije održao sastanak s rukovodstvom kompanije “Eseks Jurop” i obišao pogone podignute na površini od 16 hiljada kvadratnih metara, od kojih je 2.000 kvadrata poslovno-administrativni prostor. Otvarajući pogone, predsednik Vučić rekao je da dolazak južnokorejskih kompanija u Srbiju ukazuje na novu privrednu fazu - dolazak fabrika sa visoko tehnološkim razvojem. Dodao je i da Koreja postaje azijski i svetski ekonomski tigar i za nas je mnogo važno da uspostavimo kontakt s kompanijama iz te zemlje. 
- Vi imate još različitih grana u okviru svog poslovanja i pozivam vas da još neku fabriku napravite u Srbiji, može u Zrenjaninu, a može i na drugom mestu u Banatu, u Vojvodini ili bilo gde drugo u Srbiji - poručio je Vučić čelnicima “LS Grupe” i ambasadoru Hjongčanu Čoe.
 
 
 
Kazao je i da je na mestu nove fabrike pre samo šest meseci još bila livada, a sada će u njoj raditi ukupno 160 ljudi, sa primanjima dramatično iznad prosečnih u Srbiji - 90 hiljada dinara u neto iznosu, a da će godišnji izvoz vredeti 132 miliona evra.
- Srbija je izdvojila milion i 620 hiljada evra za ovu investiciju, mi se time ponosimo, njena ukupna vrednost je preko 30 miliona evra. Uz zahvalnost investitorima, učinili smo to zato što želimo Srbiju da zaposlimo još više, da naši ljudi imaju budućnost i da mogu da razmišljaju o budućnosti svoje dece. Želim timu ove fabrike u Zrenjaninu mnogo uspeha, mnogo dobrog rada, želim da imamo još ovakvih fabrika u Srbiji, a vi Korejci, dobrodošli ste u našu zemlju, da dugo ostanete ovde - istakao je predsednik Srbije. 
 
On je potvrdio i vest koja je objavljena pre dva dana, a koja je takođe izuzetno značajna za Zrenjanin i ceo Banat, da će vrlo brzo uslediti i gradnja auto-puta od Zrenjanina do Beograda.   
- Mi smo prve projekcije napravili, Beograd - Zrenjanin, oko 280 miliona, Zrenjanin - Novi Sad je 220, da bi Zrenjanin bio u središtu, rekao bih, naše mreže auto puteva i mislim da je to veoma važno. I krećemo uskoro sa radom - saopštio je Vučić Zrenjanincima još jednu sjajnu vest.
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić poručio je da je danas veliki dan za Zrenjanin, da otvaramo još jednu fabriku i da možemo da se pohvalimo da je naš grad zaista dobro mesto za investicije. Zahvalio se predsedniku Vučiću što je od Srbije napravio dobro mesto za investiranje, a lokalnim samoupravama omogućio da se ravnopravno nadmeću s konkurencijom iz drugih država.
- Najbolji pokazatelj u slučaju Zrenjanina je to što je prošle godine otvoreno tri hiljade novih radnih mesta, a do kraja ove godine očekujemo još 1.600 novih radnih mesta u gradu, a mislim da nas velike priče koje se tiču investitora tek čekaju ovde u Zrenjaninu. Želim prijateljima iz “Eseksa” dug i uspešan boravak u našem gradu - rekao je Janjić. 
 
 
 
Prisutnima su se na ceremoniji otvaranja fabrike obratili i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ambasador Južne Koreje Hjongčan Čoe i predsednik “LS Grupe” Kristofer Ku.
 
''Eseks Jurop'' deo je južnokorejske "LS Grupe" koja se bavi proizvodnjom elektro-materijala i elektronike, sa godišnjim prometom od 19 milijardi dolara. Posluje na preko 100 lokacija u svetu, ima svoje ogranke u 25 zemalja u kojima zapošljava preko 3.000 ljudi.
 
Reč je o evropskoj filijali američkog giganta iz Atlante "Superior Eseks", koji je vodeći evropski dobavljač žice za proizvodnju transformatora, motora i generatora, a svoje proizvode isporučuje prevashodno automobilskoj industriji, energetskoj, te industriji električnih motora. 
 
Fabrika u Zrenjaninu prvi je proizvodni pogon kompanije “Eseks” na teritoriji istočne Evrope.