Održana 32. sednica Gradskog veća - usvojen Predlog Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2019. godinu

Sednica Gradskog veća održana je danas u Baroknoj sali Gradske kuće, a među tačkama dnevnog reda bili su izveštaji o izvršenju Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2018. godinu u periodu januar-jun i januar-septembar 2018. godine, utvrđivanje Predloga Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2019. godinu, kao i tačke koje se tiču planova i programa poslovanja i rada ustanova, javnih preduzeća i ustanova kulture.
 
 
 
Izveštavajući o Predlogu Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2019. godinu, Euđenija Besu iz Odeljenja za finansije Gradske uprave je navela da su planirani ukupni prihodi i primanja budžeta sa prenetim, neutrošenim sredstvima u iznosu od 4,871,282.912 dinara.
- U ovako utvrđenim prihodima i primanjima sadržani su prihodi budžeta kao tekući koji će se naplatiti u 2019. godini u iznosu od 4,093.096.361 dinar, takođe, u navedenom iznosu sadržani su i donacije od ostalih nivoa vlasti, nenamenski transfer od AP Vojvodine i to u iznosu od 322.899.196 dinara. Pored toga, u ukupnom planiranom iznosu budžeta sadržana su i planirana preneta neutrošena sredstva iz ranijih godina u iznosu od 415 miliona dinara, da bi sa sredstvima koje korisnici prenose kao neraspoređeni višak prihoda iz ranijih godina ukupan budžet iznosio 4.871.282.912 dinara - rekla je ona. 
 
Besu je naglasila i da je budžet kreiran kao socijalni, ali ima i značajnu razvojnu komponentu budući da je za investicije izdvojeno 720 miliona dinara.
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je rekao da je budžet ove godine napravljen realno, ali i delom konzervativno, u pozitivnom smislu te reči. 
- Mi ne ispunjavamo želje korisnika budžeta, već realno planiramo. Ove, kao i prošle godine imali smo samo jedan rebalans, za razliku od mnogo godina unazad kada se radio rebalans po pet, šest, ili sedam puta u toku godine i uglavnom na niže. Ove i prošle godine radili smo po jedan rebalans na više i želja mi je da takva praksa i ostane. Isplanirali smo realno, opredelili smo onoliko koliko mislimo da ćemo imati, naravno želja je da budžet bude i veći, a vidite da je veći i ove godine u odnosu na prošlu, što me raduje, pogotovo je veći onaj deo poreza na zarade, što je jedan ozbiljan pokazatelj u kom pravcu grad Zrenjanin ide - rekao je gradonačelnik Janjić.
 
Ukazao je i da će naredne godine mnogi projekti biti realizovani, neke će grad finansirati samostalno, a neke i uz pomoć Pokrajine i Republike. 
 
 
 
Po završetku sednice zamenik gradonačelnika Saša Santovac rekao je novinarima da se u narednoj godini, pored povećanja poreza od zarada, može očekivati i rekonstrukcija stadiona u Karađorđevom parku, nastavak rekonstrukcije ”Kristalne dvorane”, konkretno podne podloge i ostalih sadržaja neophodnih za održavanje velikih međunarodnih takmičenja, završetak radova na stadionu “Rusanda” u Melencima, kao i završetak vrtića u naselju “Putnikovo” i rekonstrukcija saobraćajnica u gradu i izgradnja novih puteva, posebno u naseljenim mestima.
 
 
 
Rekao je i da će biti nastavljeni radovi na izgradnji kanalizacione mrže u Elemiru i Lazarevu.
- Za sve to obezbeđena su sredstva i postoje u budžetu, naravno, konkursima koja će biti na republičkom i pokrajinskom nivou, očekujemo dodatna sredstva i nove investicione projekte. Ono što je definitivno i potvrđeno ovim budžetom jeste da nastavljamo da pomažemo sve kategorije, kao što su socijalno ugroženi, tako i oni koji se ističu znanjem i talentom, a finansiraćemo đačke i studentske karte i drugo. Ove godine predvideli smo i sredstva za eksproprijaciju za završetak trase nove obilaznice, a za mene posebno bitno i značajno jeste to što očekujemo da u 2019. godini rešimo pitanje gradskih jezera, parkinga ”Prevlaka” i motela. Mnogo puta čuli smo razne priče, kritike i predloge, a od 1980. godine niko se nije pomerio, do ove administracije, koja u poslednje dve godine radi na potpuno novoj parcelaciji kako motela, tako i jezera, što smo doveli do samog kraja. Sve sa ciljem da Skupština usvoji predlog i da ih na kraju pribavimo u svojinu Grada Zrenjanina - rekao je Santovac.