Održana tradicionalna novogodišnja svečanost i uručena Nagrada grada Zrenjanina

Tradicionalna novogodišnja svečanost održana je danas u Baroknoj sali Gradske kuće, uz prisustvo čelnika lokalne samouprave, predstavnika pokrajinske i republičke vlasti i brojnih zvanica, a na svečanosti je uručeno najznačajnije godišnje priznanje - Nagrada grada Zrenjanina. Domaćini svečanosti su bili gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović.
 
 
 
Obraćajući se novogodišnjom porukom svim gostima svečanosti i građanima Zrenjanina, gradonačelnik Janjić istakao je da je pre samo dva-tri sata u istoj sali održana vanredna sednica gradske Skupštine na kojoj su odbornici jednoglasno podržali i usvojili detaljnu regulaciju plana industrijske zone “Jugoistok”. 
“Samim tim, mi smo od danas spremni da primimo novog investitora, kinesku fabriku guma “Linglong Tajr”. Želim još jednom da istaknem da ova administracija radi brzo, da Skupština reaguje u 24 sata i ne čudi onda što je Zrenjanin zanimljivo mesto za investitore”,  rekao je gradonačelnik i dodao da je prethodne godine u gradu otvoreno tri hiljade novih radnih mesta, a ove godine preko 1600. 
 
 
 
 
“Zrenjanin je po broju novozaposlenih u vrhu u Srbiji i mislim da dobro radimo kada je u pitanju promovisanje Zrenjanina kao dobrog mesta za investiranje. Naravno, radili smo mnogo i na infrastrukturi, ulagali smo značajna sredstva i u kulturu, u zdravstvo, školstvo, imamo velike planove za sledeću godinu i mogu da kažem da je Zrenjanin grad s perspektivom”, istakao je Janjić i zahvalio svima koji su pomogli da to sve bude tako i da zajedno menjamo lice grada.
“Uz sve kritike, dobronamerne ili neke druge, mislim da naš grad menjamo na bolje, a mogu da kažem da smo rešili i jedan od najvećih problema u našem gradu, vode za piće, koji se rešava od 1975. godine, zabranjena je za koriščenje od 2004. godine i veoma sam ponosan na svoju administraciju, što smo baš mi ti koji smo to rešili”, zaključio je Janjić i svim sugrađanima poželeo dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću u nastupajućoj 2019. godini.
 
"Nagrada grada Zrenjanina" ove godine pripala je Njegovoj ekselenciji ambasadoru Narodne Republike Kine u Srbiji Li Mančangu. U njegovo ime priznanje je primio i na njemu se iskreno zahvalio savetnik kineske ambasade Či Jonghui. 
 
 
 
Istakao je da je to vredno priznanje za ambasadora lično, istovremeno da je i priznanje celoj ambasadi, ali i da je to priznanje prijateljstvu naša dva naroda. 
“Nama je veliko  zadovoljstvo i drago nam je što je kompanija “Linglong” investirala u grad Zrenjanin i želimo da i druge kineske kompanije investiraju ovde. Kada jedna takva kompanija investira, ona ne investira samo novac, nego investira i prijateljstvo. Ja duboko verujem da će takvo prijateljstvo biti večno i kao ambasada, za iduću godinu, uložićemo sve napore da radimo za grad Zrenjanin i za prijateljsku Srbiju”, poručio je Či Jonghui i poželeo svima puno uspeha u Novoj godini.  
 
 
 
U obrazloženju za dodelu Nagrade grada Zrenjanina Li Mančangu navodi se da mu se priznanje dodeljuje “za doprinos razvoju prijateljskih odnosa između dve zemlje i izuzetnom profesionalnom i ličnom angažovanju na realizaciji kapitalnih investicija iz Narodne Republike Kine u Republici Srbiji, posebno u gradu Zrenjaninu, čime ostavlja snažan pečat u njegovom privrednom razvoju”.
 
Istaknuto je da je Mančang u našu zemlju došao je prvi put još 1978. godine. Završio je Višu ekonomsku školu u Beogradu i naučio srpski jezik. 
“Izjavio je da mu je Srbija drugi zavičaj, a tokom mandata najvišeg diplomatskog predstavnika Kine u Srbiji dao je izuzetan doprinos razvoju prijateljskih odnosa između dve zemlje. Osvedočeni je prijatelj naše zemlje i našeg naroda i u svom radu umnogome je prevazišao ono što se zove uobičajena diplomatska aktivnost. Tokom boravka u Beogradu značajno je doprineo razvoju bilateralnih i diplomatskih odnosa između dve zemlje, razvoju političke i ekonomske saradnje i neposredno učestvovao u realizaciji više investicija od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju u koje su uključene multinacionalne kompanije iz Kine”.
 
 
 
U obrazloženju se podseća da je u Zrenjaninu, 24. avgusta ove godine, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpisan ugovor o realizaciji najveće privredne investicije ikada u našem gradu i jedne od najvećih stranih direktnih investicija u Srbiji - izgradnji proizvodnih pogona kompanije “Linglong Tajr”, vrednosti skoro milijardu dolara.
“U konkurenciji nekoliko država, za tu investiciju se izborila Republika Srbija, uz sve prednosti koje je ponudio Grad Zrenjanin i njegova industrijska zona “Jugoistok-Ečka”. Uz veliko angažovanje predsednika Srbije u dovođenju te investicije u našu zemlju, ključnu ulogu da baš Srbija i Zrenjanin postanu buduće evropsko sedište kompanije “Linglong” imao je upravo dobitnik Nagrade grada Zrenjanina, ambasador Mančang. 
 
Od samog početka realizacije te investicije, lično je angažovan u pripremama za početak izgradnje, na proleće naredne godine. Manifestuje to i kroz zvanične i radne posete našem gradu, uz gotovo svakodnevno interesovanje i želju da pomogne. 
 
 
 
Ova investicija od nemerljivog je značaja za Grad Zrenjanin. Ne samo kroz otvaranje novih radnih mesta, već i zbog dolaska drugih kompanija iz Kine u naš grad, za šta vlada veliko interesovanje, kao i ogromnih infrastrukturnih radova, kakvi su izgradnja auto-puta do Beograda i brzog puta do Novog Sada”, rečeno je na današnjoj svečanosti. 
 
Na početku današnjeg programa dve prigodne novogodišnje pesme otpevao je Dečji hor Kulturnog centra Zrenjanina pod upravom Milana Milisavljevića, a u drugom delu svečanosti na klavijaturama je nastupio zrenjaninski muzičar Marko Pejčić.