Zrenjanin domaćin košarkašicama Srbije, Rusije, Belorusije i Belgije

Grad Zrenjanin biće domaćin D grupe Evropskog prvenstva u košarci za seniorke 2019. godine, a u “Kristalnoj dvorani” igraće reprezentacije Srbije, Rusije, Belorusije i Belgije, odlučeno je juče žrebom u Skupštini grada Beograda. U ime Zrenjanina, svečanosti je prisustvovao pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura. 
 
Domaćini 37. Evropskog prvenstva za košarkašice, koje se igra od 27. juna do 7. jula sledeće godine, su Srbija i Letonija. Tačnije, 16 reprezentacija biće podeljene u četiri grupe sa po četiri tima, po dve grupe takmičiće se u Srbiji (Zrenjanin i Niš) i letonskoj prestonici Rigi, dok će se završnica, odnosno eliminacione runde, igrati u “Beogradskoj areni“.
 
 
 
Premijerne utakmice u Zrenjaninu na programu su u četvrtak, 27. juna, kada će se, na otvaranju, sastati Srbija-Belorusija, a potom i Rusija-Belgija. Dan kasnije igraju Belgija-Belorusija i Srbija-Rusija. Poslednje kolo igra se u nedelju, 30. juna 2019. godine, sastaju se Belorusija-Rusija i Srbija-Belgija.
 
U grupi A (Riga) igraće Ukrajina, Velika Britanija, Letonija i Španija, u grupi B (Riga) Švedska, Francuska, Češka i Crna Gora, dok će u Nišu, grupi C, igrati Mađarska, Turska, Italija i Slovenija. Srbija i Letonija imale su priliku da izaberu po jednu reprezentaciju koja će igrati u njihovoj zemlji. Srbija je izabrala Sloveniju, a Letonija se odučila za Švedsku. Prvoplasirane ekipe u grupama direktno prolaze u četvrtfinale, dok druge i treće igraju u “baražu” za preostala četiri mesta. 
 
 
 
 
Brojne zvanice, čelnike FIBA Evrope, Grada Beograda i strane delegacije nacionalnih košarkaških federacija, pozdravio je predsednik KSS Predrag Danilović, a obratili su se i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, čelnici FIBA Evropa Turgaj Demirel i Kamil Novak i predsednik Košarkaškog saveza Letonije Valdis Voins. 
 
Žrebom je rukovodio direktor takmičenja FIBA Evropa Ljubomir Mandić, a kuglice su izvlačile ambasador Evropskog prvenstva 2019. Nataša Kovačević i Aneta Jakobsen Zogota.
 
U Beogradu su juče održana još dva značajna skupa u vezi sa jubilejima jugoslovenske i srpske košarke. U Narodnom pozorištu održana je Svečana akademija Košarkaškog saveza Srbije, povodom 70 godina od osnivanja Košarkaškog saveza i 95 godina košarke u Srbiji. Ovom događaju, pored čelnika KSS i FIBA Evropa, prisustvovali su i brojni legendarni košarkaši i košarkašice koji su pronosili slavu naše košarke širom planete. Košarkaški savez Srbije tom prilikom je legendama naše košarke dodelio najviša priznanja. Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura bio je istaknuti gost i na ovoj svečanosti. 
 
 
 
U hramu srpske košarke, na Malom Kalemegdanu u Beogradu, između košarkaških terena Crvene zvezde i Partizana, svečano je otkriven Spomenik utemeljivačima srpske i jugoslovenske škole košarke. Spomenik je podignut u slavu naše reprezentacije koja se kvalifikovala na Prvo svetsko prvenstvo u Buenos Ajresu 1950, ali i u znak srpsko-francuskog košarkaškog prijateljstva, s obzirom da je selektor reprezentacije bio Francuz Anri Hel. Među 13 košarkaških legendi u sastavu te reprezentacije bili su i naši sugrađani, članovi šampionske ekipe “Proletera” iz 1956. godine, Vilmoš Loci i Lajoš Engler. 
 
Spomenik su svečano otkrili predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, zamenik gradonačelinka grada Beograda Goran Vesić, predsednik Košarkaškog saveza Francuske Žan-Pjer Siuta, i to u društvu ambasadora Francuske Fredirka Mondolinija, predsednika FIBA Evrope Turgaja Demirela, generalnog sekretara FIBA Evrope Kamila Novaka, direktora Košarkaškog saveza Francuske Gorana Radonjića, generalnog sekretara Košarkaškog saveza Srbije Dejana Tomaševića i predstavnika klubova Crvene zvezde i Partizana, bivših asova i inicijatora ideje za podizanje spomenika Nataše Kovačević, ispred Fondacije „Nataša Kovačević“ , kao i potomaka košarkaša ove čuvene reprezentacije.
 
Fotografije: Košarkaški savez Srbije www.kss.rs