''Zrenjaninsko'' ponovo poteklo ka Zrenjanincima

Izlaskom prvih flaša “Zrenjaninskog piva” sa proizvodne linije pivare u Čelarevu, nakon više od 15 godina ponovo je krenula proizvodnja najdražeg napitka svih stanovnika grada na Begeju. Projekat je rezultat saradnje grada i kompanije Carlsberg Srbija, a kako bi se obnovila pivarska tradicija Zrenjanina. Dva dinara od svake prodate flaše biće izdvojena za izgradnju nove kraft-pivare upravo u Zrenjaninu.
 
 
 
 
Čast da prvi nazdravi novim pivom pripala je gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću, koji je i jedan od začetnika ovog projekta. Nakon obilaska pogona pivare u Čelarevu, zajedno s generalnim direktorom Carlsberg Srbija Vladimirom Vavom, Janjić je izjavio da Zrenjaninci mogu najbolje da posvedoče koliko su u tom mestu i toj pivari biti srećni što ih je privatizovao Karlsberg, a ne neki kao kod nas.
“Od kada su ovde došli, povećali su kapacitet za 300 procenata, s mašinama i opremom za kakvu nismo ni znali da postoji u Srbiji i meni je izuzetno zadovoljstvo što je baš s Karlsbergom napravljen ovaj dogovor. Godinu ipo dana smo ga pripremali, kako da on izgleda i zahvaljujem se ljudima iz ove pivare što su imali i dobre ideje, što su imali sluha za “Zrenjaninsko pivo” i siguran sam da će pivo biti i uspešnije nego što se sad planira. Videli smo to i po reakcijama samih Zrenjaninaca, kroz medije i društvene mreže, a pre svega, kroz degustaciju i glasanje o ukusu piva i izgledu etikete na koje se odazvao veliki broj naših sugrađana”, kazao je Janjić i izneo očekivanja da će pivo uskoro biti prisutno na rafovima svih zrenjaninskih prodavnica i u ponudi svih gradskih ugostiteljskih objekata. 
 
 
 
 
On je dodao i da se deo prostora nekadašnje zrenjaninske pivare nalazi u vlasništvu grada, da je deo u vlasništvu preduzeća “ZIP” u stečaju, ali da su dvorište i deo pivare u kom se odvijala proizvodnja gradsko vlasništvo i tu će biti smeštena nova kraft-pivara. 
 
Generalni direktor Carlsberg Srbija Vladimir Vava kazao je da je plan da se u naredne dve-tri godine, podrazumevajući tu donaciju od dva dinara na svaku prodatu flašu, Zrenjaninu vrati njegova pivara.
“Biće to jedna kraft-pivara i to jedna od najvećih kraft-pivara u Srbiji. Takve pivare obično imaju kapacitet od 3 do 4 hiljade hektolitara proizvodnje godišnje, a ova pivara zamišljena je s kapacitetom od 5 do 7 hiljada hektolitara, a s nekim ulaganjem od strane grada možda dostigne čak i više. Što je najvažnije, ona će biti na obali Begeja, tamo gde je pre mnogo godina i počela priča o zrenjaninskom pivu”, naveo je on i dodao da će cena “Zrenjaninskog piva” biti atraktivna i interesantna za potrošače u Zrenjaninu. 
 
 
 
 
“Distribucija kreće ovih dana, preko naših partnera u Zrenjaninu i nadamo se da ćemo stići do onog visokog nivoa distribucije u početku u samom gradu Zrenjaninu”, istakao je Vava.
 
Prve flaše Zrenjaninskog piva biće dostupne u prodavnicama već od 1. marta, a prodavaće se u povratnoj boci od 0.5l.