Prijem i pokloni za učesnike Specijalne olimpijade iz našeg grada

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima priredio je danas u Gradskoj kući prijem za učesnike Olimpijskih igara Specijalne olimpijade iz našeg grada koji su, u sastavu reprezentacije Srbije, osvojili pet medalja. Igre su održane u Abu Dabiju, prestonici Ujedinjenih Arapskih Emirata, od 7. do 22. marta, uz učešće 7.500 sportista, 4.000 trenera i delegata i 20.000 volontera iz 190 zemalja.
 
Delegacija Srbije brojala je 119 članova. U timu Srbije bili su sportisti i treneri iz deset klubova, među kojima i devetočlana ekipa iz Zrenjanina - šest sportista, dva unified partnera i jedan trener. U odbojkaškom unified tinu igrale su sportiskinje Jovana Rakić, Olga Ramadani i unified partnerka Anja Ostojić. U muškom unified timu Srbije u odbojci igrao je unified partner Jovan Pavić
 
 
 
 
Atletski tim Specijalne olimpijade Srbije činili su Valentina Manojlov, Vesna Kovačev, Ivan Živkov, Filip Bartole i trener Borislav Nuhanović. Nastup naših sportista rezultovao je i sjajnim dostignućima. Filip Bartole osvojio je tri medalje - zlatnu u trci na 100 m, i srebrne u trci na 200 m i u štafeti 4x100 m. Ivan Živkov osvojio je srebro u štafeti 4x100 m i bronzu u trci na 800 m, a Valentina Manojlov i Vesna Kovačev srebro u štafeti 4x100 m. Treće mesto osvojio je ženski odbojkaški unified tim, dok je muški odbojkaški unified tim, u kom je igrao Jovan Pavić, zauzeo peto mesto.
 
Pozdravljajući ove sportiste i čestitajući im na postignutim rezultatima, gradonačelnik Janjić istakao je da su u Zrenjanin zaista stigle posebne medalje, na koje svi treba da budemo ponosni.
“Sve ovo predstavlja kontinuitet onoga što smo pokrenuli 2012. godine, kada smo dali akcenat na razvoj sporta i sve njegove vidove, na masovan sport, školski sport, ali i onaj vrhunski i to je nešto što je prepoznato kao način da sklanjamo decu sa ulica. Ovo je poseban dan za sportski Zrenjanin, jer su naših osam takmičara i trener bili među 119 članova srpske delegacije u Abu Dabiju i u Zrenjanin su doneli pet medalja, što se nikada ranije nije dogodilo u istoriji Specijalne olimpijade”, kazao je gradonačelnik i podsetio da su u toku radovi na Gradskom stadionu kojim će se umnogome poboljšati uslovi za pripreme i nastupe naših sportista.
 
 
 
 
“Otvorili smo nekoliko novih sala, neke smo renovirali, stvaramo dobre uslove i za trening i za takmičenja, u toku su radovi na našem stadionu u Karađorđevom parku, gde se gradi atletski stadion i mislim da će ovi naši sportisti i njhovi drugari imati još veće šanse i mnogo bolje uslove da se bave sportom”, naglasio je Janjić.
 
Svim našim sportistima, učesnicima Olimpijskih igara Specijalne olimpijade, gradonačelnik Janjić je, sa pomoćnicima Simom Salapurom i Draganom Ćapinom i generalnom sekretarkom Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosavom Đapić Atanacković uručio i prigodne poklone - bicikle. Prijemu je prisustvovao i direktor Specijalne olimpijade Srbije Aleksandar Stanojević, istakavši da retko koja lokalna samouprava u Srbiji neguje takav odnos prema sportistima iz ove populacije, što potvrđuje i današnji prijem i pokloni koji su im dodeljeni.
“Grad Zrenjanin i ljudi koji se bave sportom u njemu prepoznaju koliko je važno da se ova deca bave sportom i koliko cene sve ono što smo mi uradili na Svetskim igrama u Abu Dabiju. Srbija je osvojila 19 medalja, nikada nismo ranije toliko imali, i želim da se ovom prilikom zahvalim i treneru “Hendi sporta” i deci koja su osvojila medalju, ali i onoj koja nisu osvojila medalju. Želim im da nastave da se bave sportom, to je jako značajno za njihovu socijalizaciju i dalji razvoj, jer su svakim danom sve srećnije osobe. Zahvaljujem se i gradonačelniku i svima koji su nam pomogli da odemo na Svetske igre i na ovim poklonima, a nisam imao priliku da vidim da je neka lokalna zajednica ovako nešto poklonila svojim sportistima”, kazao je Stanojević.  
 
 
 
 
Filip Bartole, trostruki osvajač olimpijskih medalja, obradovao se poklonu koji je želeo. Kaže da mu je ovaj nastup u Abu Dabiju bilo najlepše iskustvo u životu.
“Imao sam podršku drugara. Osvojio sam tri medalje, nije mi bilo teško i voleo bih ponovo da učestvujem na Olimpijadi i da osvojim još medalja. Zadovoljan sam i ovim poklonom koji sam dobio”, kazao je on.