Obeležen Dan Vojske Srbije, 23. april

U kasarni zrenjaninskog garnizona, Komandi za razvoj banatske brigade, danas je održana svečanost povodom Dana Vojske Srbije, 23. aprila. Položeni su venci na spomen-bistu narodnog heroja Svetozara Markovića Toze, upriličena je svečana akademija, organizovan taktičko-tehnički zbor i otvorena prigodna izložba, posvećena znamenitim Srbima, koju je priredio Ivan Mrkajić iz Vojvode Stepe.  
 
Vence na spomen-bistu narodnog heroja Svetozara Markovića Toze u krugu kasarne položili su predstavnici Komande za razvoj banatske brigade, Grada Zrenjanina i Srednjebanatskog upravnog okruga. U ime Grada Zrenjanina to su učinili pomoćnik gradonačelnika Dragan Ćapin i zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica.
 
 
 
 
Dan Vojske Srbije ustanovljen je u znak sećanja na 23. april 1815. godine, kada je u Takovu doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje od turske vlasti. Taj istorijski događaj smatra se postavljanjem temelja za stvaranje srpske države, odnosno srpske vojske. On je, upotrebom postojećih vojnih efektiva i organizacije vojske, doveo do konačnog oslobođenja i priznavanja moderne Srbije, kao države sa punim ingerencijama i međunarodno-pravnim subjektivitetom na Berlinskom kongresu 1878. godine.
 
O značaju tog datuma i Danu Vojske Srbije na svečanoj akademiji govorio je pukovnik Nikola Dejanović, komandant Komande za razvoj Banatske brigade i zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije. Istakao je da vojska i građani ovde, u Banatu, iskazuju neraskidivu povezanost. 
“Najvrednija i najuzvišenija vrednost jednog naroda su sloboda i čast njegove otadžbine. Zato je borba naroda za slobodu uvek zahtevala velike žrtve i odricanja, dostojna najvećeg poštovanja i divljenja. Kao i drugi narodi, i naš ima snažno osećanje nacionalne i vojničke časti izgrađeno kroz dugu, tešku, slavnu i bogatu istoriju. Njihova zavetna snaga, moć i duh traju vekovima, odolevajući brojnim iskušenjima. Vojska je na ovim prostorima oduvek bila sinonim za slobodu, dostojanstvo i zaštitu svog naroda. U tradiciji i predanju našeg naroda upamćeno je da se on nikada nije mirio s tuđinskom vlašću i da je oduvek želeo da bude svoj, na svome”, poručio je, između ostalog, pukovnik Dejanović. 
 
 
 
 
Podsetio je da je Vojska Srbije 2011. godine, po prvi put u svojoj istoriji postala profesionalna, uz vernost tradiciji i vekovnom vojničkom iskustvu, otvaranjem mogućnosti za služenje vojnog roka. 
“Profesionalizacijom su učinjene značajne promene, u unapređenju načina obezbeđivanja i osposobljavanja kadra. Izvršena je modernizacija i promene u sistemu obuke vojnika, starešina, komandi i jedinica, inovirane pripreme za odbranu i izvršene različite druge programske promene. Organizacija vojske je usklađena sa stepenom ugroženosti, resursima, misijama, zadacima i međunarodnim standardima. Sistem komandovanja i organizacija života i rada koji smo izgradili karakteriše odgovornost, disciplina, efikasnost, briga za život i zdravlje ljudi, profesionalna realizacija namenskih zadataka, i umešno i racionalno korišćenje raspoloživih resursa. Najveću vrednost Banatske brigade predstavlja upravo njen ljudski potencijal”, naveo je Dejanović i zaključio:
“Slobode nema bez tradicija i sećanja. Nema budućnosti za onoga ko iz prošlosti ne uči i ne pamti svoje pretke i svoju istoriju. Nema slobode bez sećanja na one koji su zapalili takovski grm i one koji nisu dali da se plamen slobode ugasi svih ovih vekova i dali svoje živote za slobodu Srbije. To je obaveza svih nas”.
 
 
 
 
U ime Grada Zrenjanina, gradonačelnika i u svoje lično ime, obratila se zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica, koja je pripadnicima Vojske Srbije čestitala njihov dan i istakla da iz Zrenjanina danas šaljemo poruku da smo ponosni na našu vojsku i da je 23. april 1815. godine jedan od datuma koji je neizbrisivo utkan u naša sećanja i našu istoriju.
“Vekovna iskušenja, kojima smo i danas izloženi, uče nas da nema slobodne zemlje bez snažne armije. Zato danas možemo biti ponosni što smo zaustavili propadanje Vojske Srbije i vratili je na pravo mesto. Naša vojska radi najčasniji posao na svetu - služi svojoj otadžbini i deli sudbinu svog naroda. Vi ste institucija koja uživa najveće poverenje građana, vi ste čuvari mira, stabilnosti i bezbednosti, dragocena je vaša pomoć stanovništvu u situacijama vanrednih okolnosti. Saradnja lokalne samouprave i Komande za razvoj banatske brigade garnizona u Zrenjaninu je na visokom nivou i uverena sam da će stepen saradnje biti još snažniji i raznovrsniji,a sve u cilju opšte dobrobiti naše zajednice”, poručila je prisutnima na svečanoj akademiji Ljuba Travica.  
 
 
 
 
Tokom svečanosti pročitane su čestitke pripadnicima Vojske Srbije povodom praznika, koje su uputili čelnici države i Vojske Srbije, kao i ukazi o unapređenju, nagradama i pohvalama za pripadnike Banatske brigade Vojske Srbije. Priređen je i prigodan kulturno-umetnički program.