Otvoren ''Petrovgrad Basketball U16 Cup 2019''

Prvim utakmicama i ceremonijom svečanog otvaranja, u “Kristalnoj dvorani” je danas počeo 5. međunarodni turnir u košarci za kadete “Petrovgrad Basketball U16 Cup 2019”. Ove godine nastupiće kadetske reprezentacije šest zemalja - Srbije, Izraela, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Bugarske, i timovi košarkaških klubova “Partizan” i “Petrovgrad”. 
 
 
 
Paralelno će se igrati i turniri u mlađim kategorijama, uzrasta do 12 i 14 godina, tako da će do nedelje, 7. aprila, biti odigrano ukupno 47 utakmica, u “Kristalnoj dvorani”, hali “Medison” i sali Zrenjaninske gimnazije. Na tim turnirima nastupiće ekipe iz Slovenije, Slovačke, Rumunije i naše zemlje, tako da je ovogodišnji “Petrovgrad Basketball U16 Cup ” okupio ekipe iz osam zemalja.
 
Otvaranju turnira prisustvovao je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, istakavši da će ove godine Zrenjanin biti u centru evropske košarke, što dokazuje i danas, ovim turnirom.
“Ovde su reprezentacije i klubovi iz osam zemalja, tri takmičarska dana, tri uzrasne kategorije, pet klubova iz Zrenjanina, neke su od karakteristika koje ovom događaju i sportskoj manifestaciji daju veliki značaj i s pravom možemo da kažemo da je ovo jedan od kvalitetnijih turnira za mlađe uzrasne kategorije u Evropi. Pomenuo bih i doprinos humanosti ovog turnira, u pitanju je akcija “Sportom za bolje sutra”, a s nama su i sportisti iz osnovne i srednje škole “9. maj” i naši sportisti iz sportskog kluba “Hendi sport”. Grad Zrenjanin pokazao se kao dobar partner ove manifestacije”, kazao je Salapura.
 
 
 
Ceremoniji otvaranja prisustvovali su, između ostalih, i potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije Igor Rakočević i izraelski trener Pini Geršon, trener godine Evrolige 2005. i dvostruki osvajač Evrolige s ekipom “Makabija”. Geršon će drugog dana turnira, u subotu od 15-18 časova, u “Kristalnoj dvorani” predvoditi “Trenersku kliniku”, stručna predavanja koja će, uz njega,  održati još tri eminentna trenera.
 
Poseban aplauz publike dobili su i učenici OSŠ “9. maj” i sportisti učesnici Specijalne olimpijade u Abu Dabiju. 
 
 
 
Tokom proteklih godina, kadetski turnir u Zrenjaninu se profilisao kao jedan od najzapaženijih turnira ovog tipa u evropskim razmerama. U našem gradu su nastupala zvučna klupska imena evropske košarke, poput Reala, Barselone, Makabija, Cibone, Armanija, Stela Azure, Fenerbahčea, Darušafake, Lokomotive (Kuban), a nastupali su i pojedini igrači koji već sada nalaze mesto i u seniorskim sastavima svojih klubova, pa i u NBA konkurenciji, kao što je Luka Dončić ili su državni reprezentativci, poput crnogorskog internacionalca poniklog u našem gradu, Dina Radončića. 
 
Završnica turnira igra se u nedelju, u popodnevnim časovima. Finale turnira U12 počinje u 14.30 časova (hala “Medison” - teren 2), finale U14 je u 16 časova  (hala “Medison” - teren 1), dok je finale glavnog turnira U16 na programu od 15.30 časova, u “Kristalnoj dvorani”.
 
 
 
Kako se moglo čuti danas u "Kristalnoj dvorani", činjenica da je Zrenjanin sportski i košarkaški grad ogleda se i u podatku da je naš grad jedini u Srbiji, osim Beograda, imao prvaka države u muškoj konkurenciji, a da je ovaj turnir najbolja uvertira za predstojeće Evropsko prvenstvo u košarci za žene, juna meseca, kada će u Zrenjaninu utakmice D grupe igrati reprezentacije Srbije, Rusije, Belorusije i Belgije.