Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović: Zrenjanin jedna od tačaka novog investicionog ciklusa u Srbiji

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i ministar privrede Goran Knežević, sa saradnicima, boravili su danas u Zrenjaninu. Nakon obilaska dva gradilišta, održali su odvojene sastanke s čelnicima svih opština Srednjobanatskog upravnog okruga i Gradske uprave grada Zrenjanina.  
 
 
 
Poseta Zrenjaninu počela je obilaskom radova na izgradnji tranzitnog puta oko grada (“Obilaznice”), na lokaciji gde je počela gradnja mosta preko Begeja. Na istoj lokaciji potpredsednica Vlade i ministarka Mihajlović boravila je i prilikom otvaranja gradilišta, a danas je imala priliku da se informiše kojim tempom teku radovi na najzahtevnijem objektu na čitavoj trasi obilaznice. Podsećamo, radi se o deonici dužine 3,7 kilometara, između Mihajlovačkog i Temišvarskog druma, odnosno od lokalnog puta Zrenjanin-Mihajlovo do državnog puta Zrenjanin-Srpska Crnja. Vrednost radova, koje finansira Vlada Republike Srbije, iznosi oko 350 miliona dinara bez PDV. 
 
 
 
Organizovana je i poseta Gradskom stadionu, gde su u toku radovi na izgradnji najsavremenije atletske staze i prateće infrastrukture, uključujući i rasvetu. Ukupna vrednost te investicije je 190 miliona dinara, a finansira se sredstvima AP Vojvodine i Grada Zrenjanina.
 
O značaju današnje posete Srednjobanatskom okrugu i Gradu Zrenjaninu govori i podatak da su, zajedno s potrpedsednicom Vlade i ministrima, sastancima prisustvovali i njihovi brojni saradnici, državni sekretari, pomoćnici i savetnici. U Zrenjaninu su danas boravili i direktori javnih preduzeća iz oblasti saobraćajne infrastrukture i državnih agencija.
 
Obraćajući se predstavnicima medija nakon sastanaka, potpredsednica Vlade i ministarka prof. dr Zorana Mihajlović izjavila je da je Zrenjanin jedan od najagilnijih, najupornijih i među najvrednijim gradovima, kada je reč o oblasti kojima se bavi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
“Pored toga što su od Državne revizorske institucije ocenjeni kao najbolja uprava, Zrenjanin je grad koji, uz Beograd i Niš, učestvuje u organizaciji kvalifikacionih utakmica za Evropsko prvenstvo za žene u košarci, grad koji je izdvojio najviše novca za organizaciju, više od Beograda i hvala gradonačelniku i, pre svega Zrenjanincima, na tome. Nadam se da će to zaista u junu mesecu biti spektakl u Zrenjaninu”, kazala je ona. 
 
 
 
Potpredsednica je kazala da su na današnjem sastanku vođeni razgovori o infrastrukturi okruga, ne samo putnoj, već, primera radi, i o pijaćoj vodi u Novoj Crnji. 
- Potrudićemo se da Nova Crnja, zajedno sa našim ministarstvom reši to pitanje, dakle, danas smo razgovarali o komunalnoj, železničkoj, putnoj, delom i vodnoj infrastrukturi, i mogu reći da ono što će se izdvojiti iz budžeta ”Puteva Srbije”, odnosno Vlade Republike Srbije, ne samo za održavanje, već i rekonstrukcije, rehabilitaciju puteva i nekoliko mostova u Srednjobanatskom okrugu iznosiće blizu 2,5 milijarde dinara u 2019. godini i početku naredne - rekla je Zorana Mihajlović.
 
Zrenjanin će, kako je navela, biti jedna od tačaka novog investicionog ciklusa Srbije, budući da će odavde krenuti izgradnja auto-puta do Beograda. Ukazala je i da je to jako važno, jer će to biti jedan od auto-puteva u Srbiji koji će početi da se rade, kako je izrazila očekivanja, već naredne godine. 
“Ova godina biće rezervisana za izardu projektno-tehničke dokumentacije. Mi imamo radnu grupu u Vladi Srbije za to, i time ćemo se pozabaviti ove godine, a sledeće godine moraju početi radovi”, naglasila je.
 
 
 
 
Istakla je i da Srbija ove godine praktično počinje izgradnju tri auto-puta ove godine, što je značajno za celu Srbiju, kao što je i investicija kineske kompanije ”Linglong” u Zrenjaninu značajna ne samo za naš grad i Vojvodinu, već i celu Srbiju.
 
“Izražavam zahvalnost za organizaciju ovakvog sastanka, mi smo se takođe danas dogovorili da ćemo nedeljno pratiti kako se sve realizuje, a da ukoliko bude problema ili nemogućnosti da se nešto uradi, to će biti rešavano na licu mesta”, istakla je još, rekavši da je najbolji način za rešavanje svih problema zajednički sastanak i razgovor s gradonačelnicima i predsednicima opština.  
 
Govoreći o obilaznici oko Zrenjanina, ona je najavila da će ove godine biti rađena projektno-tehnička dokumentacija za četvrtu, poslednju fazu obilaznice i da će naredne godine početi radovi na izgradnji te faze, čime će, praktično, u potpunosti biti okončan taj projekat. Kazala je još i da će se sa izvođačem radova koji je trenutno na terenu preispitati dinamika, te je naložila investitoru i njegovom nadzornom organu da da izveštaj da se, ako je potrebno, dinamika radova čak i skrati.  
 
 
 
Direktor JP “Putevi Srbije” Zoran Drobnjak, nadovezujući se na izjavu potpredsednice Vlade i ministarke Mihajlović, rekao je da će se auto-put graditi i od Zrenjanina do Novog Sada. 
“Auto-put od Beograda do Zrenjanina gradiće se oko tri godine i vrednost te investicije biće oko 300-320 miliona evra, u pitanju je 58 kilometara. Do Novog Sada će se, takođe, graditi novi auto-put, uz postojeći magistralni”, naglasio je. 
 
Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić istakao je da je danas bila idealna prilika za podsećanje šta je zajednički urađeno u prethodnom periodu, ali i da se razgovara o kapitalnim projektima koji tek treba da se rade.
“Lepo je kada za domaćina imate grad s kojim sjajno sarađujete, grad koji ima inicijativu i u kom smo u poslednje četiri godine dosta toga uradili, prvenstveno u oblasti omladinskog sektora gde je Zrenjanin, slobodno mogu da kažem, jedan od najaktivnijih gradova. Ponosni smo na projekat zapošljavanja mladih, gde smo, kroz preobuku mladih, našli posao za 110 ljudi, u oblasti naftne industrije, ali i IT sektoru. Napravili smo, praktično, “pilot” projekat, nešto što sada svi zajedno radimo kada je reč o prekvalifikaciji”, kazao je Udovičić. 
 
Pomenuo je i realizaciju infrastrukturnih projekata u Zrenjaninu, čime se pospešuje bavljenje sportom, ali i stvaraju uslovi za održavanje međunarodnih takmičenja. 
“Zajedno sa Zrenjaninom svake godine organizujemo po neko međunarodno sportsko takmičenje, ove godine to je Evropsko prvenstvo u košarci za žene, gde je Zrenjanin jedan od domaćina. Siguran sam da će Zrenjanin biti sjajan domaćin, kao što je bio svih ovih godina, to nam je podstrek i za naredni period, ali i da pokažemo Evropi i svetu da Srbija jeste zemlja sporta, otvorenog srca i da uvek želimo da pošaljemo sjajnu sliku iz naše zemlje”.
 
 
 
Kazao je još i da će, završetkom radova na Gradskom stadionu u Zrenjaninu, naša zemlja dobiti još jedno savremeno atletsko borilište.     
“Pre četiri godine, državno atletsko prvenstvo moglo je da se održi samo u Sremskoj Mitrovici, jer je to bio jedini stadion koji je ispunjavao uslove za održavanje domaćeg prvenstva, da ne pričam o nekim međunarodnim takmičenjima. Danas imamo pet stadiona koji su u potpunosti renovirani, do kraja godine završićemo i Zrenjanin i Kraljevo i želimo da, kroz što veći broj gradova, privučemo i više međunarodnih takmičenja, ali i da ojačamo bazu našeg sporta. Završili smo i Dom borilačkih sportova, u narednih mesec dana završavamo i stadion u Melencima, prošle godine uradili smo i sistem hlađenja za “Kristalnu dvoranu” i sada, renoviranjem parketa koje je finansirao Grad Zrenjanin, možemo se pohvaliti da Zrenjanin, ali i Srbija, imaju jednu od najmodernijih hala, koja može da stane rame uz rame s halama širom Evrope i sveta i na to treba da budemo ponosni”, zaključio je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izrazio je zadovoljstvo zbog sadržajnog radnog sastanka i zahvalio se na tome potpredsednici Vlade i ministrima, njihovim saradnicima i direktorima koji su danas bili u Zrenjaninu.
“Zajedno s mojim kolegama i saradnicima iz opština Srednjeg Banata napravili smo dobar dogovor i ja verujem da će se svi projekti koji su danas dogovoreni biti i realizovani u narednom periodu”, istakao je on. 
 
 
 
Načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević rekla je da je današnja poseta dokaz posvećenog rada Vlade koja ne pravi razliku između lokalnih samouprava i jednako pristupa problemima i u velikim i u najmanjim sredinama.
“Radni sastanak je upravo bio prilika da se otvoreno i konkretno razgovara o problemima, mogućnostima i potrebama lokalnih samouprava našeg upravnog okruga, u cilju bržeg i boljeg razvoja našeg kraja”, zaključila je načelnica Vučurević.