Promotivna aktivnost ''Mi smo u vrtiću svi, hajde sa nama i ti!''

Predškolska ustanova Zrenjanin i Mobilni tim za socijalnu inkluziju Roma grada Zrenjanina, uz podršku Crvenog krsta grada Zrenjanina, organizovali su promotivnu aktivnost pod nazivom „Mi smo u vrtiću svi, hajde sa nama i ti!“. Aktivnosti su realizovane u prostoru mesnih zajednica “Dolja - Crni šor” i “Veljko Vlahović”, a u skladu sa “Strategijom za unapređenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja grada Zrenjanina za period od 2018. do 2022. godine” i u skladu sa Operativnim planom za oblast obrazovanja Mobilnog tima za socijalnu inkluziju Roma grada Zrenjanina za 2019. godinu.
 
 
Na aktivnosti je bilo prisutno 73 dece predškolskog uzrasta. U uvodnom delu deca, roditelji, vaspitači, pedagog za likovno vaspitanje, socijalni radnik Predškolske ustanove i saradnici iz Gradske uprave imali su priliku da se predstave i upoznaju putem izraza, pokreta, pesama i igara u kojima su svi zajedno učestvovali, dok su kasnije deca uživala u likovnoj tehnici monotipija (otiskivanje uz pomoć tempera) sa svojim roditeljima, vaspitačima i decom iz vrtića “Bambi” i “Poletarac”. Roditelji romske nacionalnosti koji su doveli decu na promotivnu aktivnost bili su otvoreni za razgovor i želeli su da učestvuju u aktivnostima zajedno sa decom. Oni su na samom početku pokazali da imaju poverenja u vaspitače i prepustili su im da vode njihovu decu kroz aktivnosti. Bili su otvoreni za pitanja, predloge i sugestije.
 
 
Na kraju radionice volonteri Crvenog krsta grada Zrenjanina su upoznali mališane o osnovnim principima rada ove najveće i najstarije humanitarne organizacije, podstičući učenje kako živeti sa različitošću i kako učiti iz različitosti, kako da delimo sa drugima i pomažemo jedni drugima. Cilj ove promotivne aktivnosti je bio, pre svega, podizanje svesti roditelja romske nacionalnosti o značaju ranog uključivanja dece u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kao i značaj prihvatanja i uvažavanja pripadnika drugih naroda i manjinskih grupa iz okoline. 
 
 
Inkluzija je proces koji podrazumeva uključivanje dece, ne samo u obrazovanje, nego i u sve ostale sfere života. Za postizanje tog cilja, neophodna je podrška svih sistema i njihova međusobna saradnja. Ovakve promotivne aktivnosti predstavljaju primer dobre prakse saradnje institucija i lokalne zajednice i jedan od načina da se osvesti važnost partnerstva i načini njegovog praktikovanja u praksi.