Zrenjanin ''menja'' Guglov program ''Prikaz ulice'' na 30 lokacija (prvi deo)

“Prikaz ulice” (“Street View”), popularna komponenta aplikacionog servisa kompanije “Gugl”, prisutan je u Srbiji od 2013. godine. Dve godine nakon toga program je implementiran i u zrenjaninske ulice, nakon što je njima prethodno prošlo specijalizovano “Guglovo” vozilo s kamerama. 
 
Već smo imali priliku da u jednom tekstu iz 2016. godine sagledamo prednosti i mane tog programa, kada su prikazane samo neke od promena na terenu, koje su se desile u prvih godinu dana i time “Prikaz ulice” već učinile drugačijim od stvarnog stanja na gradskim ulicama. 
 
U međuvremenu, s obzirom da program nije ažuriran, promene su vidljive gotovo na svakom koraku. Virtuelni i stvarni Zrenjanin razlikuju se u brojnim detaljima, pa se, primera radi, na mestima više ruiniranih prizemnih kuća nalaze višespratnice, neke su nikle i na livadama (kako “svedoči” interenet), na praznim prostorima oko grada sada su proizvodne hale, stigao je “Lidl”, tu su i nove kružne raskrsnice, rekonstruisane ulice, verski objekti... 
 
Obilaskom novih 30 lokacija na kojima je Zrenjanin “prevario” i “promenio” program “Prikaz ulice” sagledavamo, ustvari, kakve su se sve promene na gradskim ulicama dogodile u relativno kratkom vremenskom periodu. Brzo te promene padaju u zaborav, pa je ovakvo poređenje dragoceno svedočanstvo o razvoju i izgradnji grada.   
 
“Guglove” mape, dostupne na desktop računarima i mobilnim uređajima, koriste satelitske snimke i ažuriraju se na dnevnom nivou i veći deo dostupnih slika nije stariji od 3 godine. “Prikaz ulice”, međutim, zbog drugačijeg načina obrade materijala i implementacije, nije uopšte ažuriran i u slučaju Zrenjanina, ali i većine drugih gradova, ono što je prvobitno postavljeno u program i dalje je prisutno.
 
Pomenutih 30 lokacija predstavićemo u tri dela, od po 10 fotografija, paralelnim prikazom u “Guglovom” programu i stvarnim izgledom.
 
 
Zrenjanin u "Street View" programu i Zrenjanin sada (prvi deo):
 
 
1. Ulica Cara Dušana - stambeno-poslovni objekat “Vatroinženjering”
 
 
 
 
 
2. Ulica Jug Bogdana - “Mala pijaca”
 
 
 
 
 
3. Ulica Pere Dobrinovića - objekat “Lidl”
 
 
 
 
4. Industrijska zona “Severozapad - Elemir” - “Bomist”
 
 
 
 
5. Industrijska zona “Severozapad - Elemir” - “Berar Transport”
 
 
 
 
6. Ulica Obilićeva - buduće gradilište stambeno-poslovnog objekta kompanije “Jovanović”
 
  
 
 
 
7. Ulica Pašićeva - kružna raskrsnica
 
 
 
 
8. Industrijska zona “Jugoistok - Ečka” - kružna raskrsnica
 
 
 
 
9. Ulica Franje Kluza - stambeni objekti socijalnog stanovanja i za izbegla lica
 
 
 
 
10. Ugao ulica Dr Vase Savića i Mošorinske - ordinacija za magnetnu rezonancu