Ambasador Belgije u Zrenjaninu: najveća prednost Srbije su ljudi

Njegova ekselencija ambasador Kraljevine Belgije Kunrad Adam posetio je danas Zrenjanin. Nakon prijema u Gradskoj kući i sastanka s gradonačelnikom i njegovim saradnicima, novopostavljeni ambasador Belgije posetio je Narodni muzej, a potom i proizvodne pogone jedinog belgijskog investitora u našem gradu - kompanije “Talent for blinds”, u industrijskoj zoni “Jugoistok”. 
 
 
 
Ambasador Kunrad Adam izrazio je zadovoljstvo zbog svoje prve posete našem gradu, gradonačelniku i njegovom timu, i naveo da je njegova poseta, zapravo, želja da upozna Srbiju i van Beograda.
- Jedan od razloga zašto sam odabrao Zrenjanin za posetu jeste to što ovde posluje jedna belgijska kompanija ”T4B”, koja je započela proizvodnju pre godinu dana, a danas ću posetiti njihove proizvodne pogone. Već sam od vlasnika čuo da su veoma zadovoljni saradnjom sa lokalnom samoupravom. Bilo mi je drago što sam danas bio u prilici da razgovaram sa gradonačelnikom koji mi je dao vrlo dobar pregled potencijala Zrenjanina u društvenom, privrednom i kulturnom smislu - rekao je ambasador.
 
 
 
 
 
Naveo je i da su na današnjem sastanku sagledane mogućnosti privlačenja investitora za tri naše industrijske zone, a da iskustvo T4B za to može biti dragoceno.
- Budući da je sutra Dan Evrope, osvrnuli smo se i na mogućnosti koje Zrenjanin ima da bi pomogao Srbiji na evropskom putu, jer, Belgija ima pozitivan stav o ulasku Srbije u Evropsku uniju , a lokalne smouprave imaju u tome veoma bitnu ulogu. Razgovarali smo danas i o multikulturalnosti ove sredine, a gradonačelnik mi je govorio kako svi možete živeti zajedno, bez problema, iako je to zajednica sa mnogo naroda i nacionalnosti. To je zanimljivo i za Belgiju koja je sredina sa više kultura - kazao je ambasador, istakavši da je današnja poseta tek prva, kao i da se unapred raduje budućim posetama i saradnji sa lokalnom samoupravom.    
  
 
 
Rekao je još i da je Srbija interesantna belgijskim investitorima za ulaganje, a da su glavna prednost ljudski resursi.     
- Većina radne snage je dobro kvalifikovana, radna etika je na visokom nivou, a ako nedostaje kvalifikacija, to se u saradnji sa obrazovnim institucijama rešava, podešavanjem programa prema potrebama investitora. Mislim da su ljudi glavna prednost ove zemlje - reči su ambasadora Kunrada Adama.
 
Gradonačelnik Janjić je izrazio uverenje da je Zrenjanin u prethodnom periodu uspešno promovisan kao dobro mesto za investiranje. 
 - Naravno, tome je prethodilo dobro uređenje lokalne administracije, uređenje naših industrijskih zona koje su infrastrukturno opremljene, a sada smo u fazi da proširujemo našu industrijsku zonu za još 450, a ne 550 hektara, pošto je kineski investitor već ušao na jednu veliku parcelu. Srbija je dobro mesto za investiranje, a mi se trudimo da Zrenjanin bude najbolje mesto u Srbiji - kazao je on i istakao da uvek, kada su gosti Zrenjanina ambasadori i predstavnici stranih država, koristi priliku da promoviše naš grad i objasni šta je to što grad nudi u odnosu na druge.
 
- Drago mi je da je njihova kompanija, koja je otvorila pogone juna prošle godine, sa pet zaposlenih, danas ima četrdeset jednog zaposlenog, a kako najavljuju, u septembru kreću sa novim pogonom i novim zaposlenim radnicima - rekao je još gradonačelnik Janjić.
   
 
 
Nakon šetnje centrom grada i Trgom slobode, ambasador Belgije posetio je izložbenu postavku Narodnog muzeja i s pažnjom razgledao umetničke eksponate i legate, a obišao je i sobu sporta i saznao nešto o bogatoj istoriji olimpijskog pokreta i osvajačima olimpijskih i svetskih medalja iz našeg grada. 
 
Posetu Zrenjaninu ambasador Kunrad Adam završio je obilaskom pogona kompanije “Talent for blinds”, gde se upoznao s procesom proizvodnje, asortimanom i planovima te kompanije koja se bavi proizvodnjom roletni i dekoracija za prozore, a članica je belgijske porodične kompanije “Kopahom”.