Gradonačelnik na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu - donacije i priznanja za Zrenjanin

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima i grupom od pedeset poljoprivrednika sa područja Grada Zrenjanina, posetio je juče 86. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu. Ovakvu posetu grad tradicionalno organizuje svake godine s ciljem da se poljoprivrednicima omogući da vide najnovija dostignuća u toj privrednoj grani, da posete saradnike i kooperante, ali i prisustvuju značajnim dešavanjima za Grad Zrenjanin, kakvih je juče bilo nekoliko. 
 
 
 
 
Gradonačelnik je, osim susreta s izlagačima i predstavnicima kompanija koje na različite načine ostvaruju saradnju s gradom Zrenjaninom, imao priliku i za susret sa pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem i pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vukom Radojevićem. 
 
Tokom posete sajmu, gradonačelnik Janjić je, u pratnji Jelene Marinković Radomirović, direktorke marketinga Novosadskog sajma, obišao štandove kompanije “Generali osiguranje”, inače generalnog sponzora sajma, potom štand “Konzul - Ameropa grupa”, zrenjaninske kompanije “O&M inženjering”, kao i štand  “Almeksa”, koji je predstavio širok asortiman poljoprivredne mehanizacije i opreme. Predstavnici kompanije “Konzul - Ameropa grupa” uručili su gradonačelniku donaciju kojom će ta kompanija finansirati rekonstrukciju dečjeg igrališta u zrenjaninskom naselju “4. jul”.   
 
 
 
 
 
Juče je, u okviru sajma, održan “Dan stočara”, uz najveću Nacionalnu izložbu stoke na Balkanu, pa je gradonačelnik Janjić iskoristio priliku da poseti izložbeni prostor uzornog zrenjaninskog odgajivača Petera Čorbe, koji je i ove godine za izložene junice simentalske rase nagrađen sa dve zlatne medalje. Sa generalnim direktorom Novosadskog sajma Slobodanom Cvetkovićem gradonačelnik je potom potpisao Protokol o pokroviteljstvu nacionalne izložbe i aukcije stoke, kojim je Zrenjanin treću godinu zaredom pokrovitelj tog značajnog i veoma posećenog dela sajamske manifestacije.
 
 
 
 
 
Gradonačelnik je, povodom ovog nastupa Grada Zrenjanina na najvećoj manifestaciji tog karaktera u regionu, istakao da oblast agrara prepoznajemo kao osnov za privredni razvoj.
- Siguran sam da s pravom pokušavamo da se nametnemo kao jedan od lidera u poljoprivrednoj proizvodnji, što Zrenjanin i jeste u Srbiji. Veoma sam zadovoljan što naši stočari osvajaju medalje za kvalitet na novosadskom sajmu, i značajna sredstva iz budžeta ulažemo da bi naši stočari imali priliku da se pokažu kao ozbiljni domaćini - istakao je Janjić i podsetio da je Zrenjanin prva lokalna zajednica koja je registrovanim malim i srednjim poljoprivrednim domaćinstvima dodelila čak 93 visokokvalitetne steone junice i to za 75 domaćinstava, bez naknade.
 
- To je samo jedan od dobrih programa koji realizujemo u oblasti poljoprivrede, pored onih koji se tiču izgradnje i uređenja atarskih puteva, bušenja bunara za navodnjavanje u atarima, pomoći našim pčelarima, a naravno, i sam nastup na novosadskom sajmu veoma nam je značajan - poručio je gradonačelnik Zrenjanina.  
 
 
 
 
Grad Zrenjanin je za ovu godinu opredelio agrarni budžet od 113 miliona dinara. Protekle godine potpisani su ugovori sa 50 pčelara o nabavci pčelinjih društava i opreme u ukupnom iznosu od 5 miliona dinara. U saradnji s Poljoprivrednom stručnom službom, u periodu od 2016. godine, realizovan je projekat besplatne analize poljoprivrednog zemljišta za 10 hiljada uzoraka.   
 
 
 
 
Izuzetnu saradnju s lokalnom upravom istakao je i Peter Čorba, koji je kazao da na Poljoprivrednom sajmu izlaže po 13 put i da mu ovakvi nastupi puno znače.
- Možemo da se pohvalimo da u Banatu odgajamo kvalitetna grla simentalske rase i ove godine sam nagrađen za odgojenu kravu i junicu. Stočarstvo je donedavno bilo u opadanju, potrebni su veći podsticaji i veća kontrola nad stočarstvom, ne treba zaboravljati male proizvođače i tu je sjajan primer kako je to Grad Zrenjanin uradio s dodelom junica, kako nam je dao podstrek i to bi trebalo da rade i druge lokalne uprave - kazao je Čorba, nakon dodele sajamskog priznanja, na Manježu Novosadskog sajma.