Gradonačelnik prisustvovao otvaranju konferencije ''Tekstilna nauka i privreda'' na zrenjaninskom fakultetu

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić prisustvovao je danas, na Tehničkom fakultetu “MIhajlo Pupin” otvaranju 10. međunarodne konferencije “Tekstilna nauka i privreda”, organizovane od strane zrenjaninskog fakulteta i Katedre za tekstilno-odevne nauke i dizajn. Konferencija je posvećena učešću naših tekstilnih preduzeća i studenata u kineskoj inicijativi “Pojas i put” , o čemu su posebno govorila četiri profesora sa Donghua univerziteta iz Šangaja, a bilo je i reči i o potpisanom ugovoru Tehničkog fakulteta sa regionalnim udruženjem “Jiangsu Haimen Industrial Zone” iz Šangaja koje zapošljava 500.000 radnika, a kojim se zrenjaninski studenti uključuju u izradu dizajna kućnog tekstila za kineske kompanije. 
 
 
 
 
Za konferenciju je prijavljeno 40 naučno-stručnih radova iz 13 zemalja, što potvrđuje da je TF “Mihajlo Pupin” postao značajna institucija u ovoj oblasti obrazovanja tekstilnih inženjera u Republici Srbiji. Značajni gosti prisustvovali su i svečanosti otvaranja konferencije, pa su se tako prisutnima obratili i dr Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra prosvete Republike Srbije, mr Aleksandar Starčević, pomoćnik ministra privrede Republike Srbije i prof. dr Vang Hua, sa Dongua univerziteta, a u ime domaćina pozdravio ih je prof. dr Vasilije Petrović, predsednik Organizacionog odbora konferencije i šef Katedre za tekstilno-odevne nauke i dizajn. Ispred Grada Zrenjanina, osim gradonačelnika, prisustvovali su i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić i član Gradskog veća Slaviša Vlačić.
 
 
 
 
Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić posebno je istakao sve širu saradnju s Narodnom Republikom Kinom i izrazio zadovoljstvo što i Grad Zrenjanin, baš kao i Republika Srbija, postaju deo globalnog kineskog projekta “Pojas i put”. 
- Ponosan sam na ono što smo uradili i što će, praktično, najveća grinfild investicija u Srbiji biti baš ovde, u Zrenjaninu, dolazi iz kineske regije Šandong i u pitanju je investicija od čak milijardu dolara. Gradi se najsavremenija fabrika guma u Evropi, po svim evropskim standardima, što će biti sjajna priča, ne samo kroz direktan broj zaposlenih, već i kroz učešće kooperanata, izgradnju auto-puta do Beograda, proširenog puta do Novog Sada i mnogo benefita koje sada ne možemo ni da sagledamo. Naravno da je ovo logičan splet, obrazovanje je nešto što možda nedostaje našem gradu, u oblasti tekstila, ali i gumarske industrije, videli smo prethodna iskustva u oblasti obrazovanja sa Naftnom industrijom Srbije, IT kompanijama i ova konferencija danas je dobra priča u tom smeru - kazao je gradonačelnik i dodao da će pravi efekti i ove konferencije i saradnje grada i fakulteta s drugim zemljama i kompanijama tek biti vidljivi. 
 
 
 
- Sjajna stvar je i razmena studenata i profesora, poput onoga što radi Gasprom Njeft, gde se naši studenti sa nove katedre za istraživanje nafte i gasa obrazuju i u Rusiji, dolaze profesori iz Rusije u Zrenjanin, većina studenata prima i stipendiju, čeka ih i posao u toj kompaniji, verujem da će se to desiti i sa tekstilnim inženjerima, zainteresovani su za to i studenti i profesori, ali i ljudi iz Kine, da učestvuju u međusobnoj razmeni - naglasio je Janjić. 
 
 
 
Međunarodna konferencija “Tekstilna nauka i privreda”, kako se moglo čuti danas na Tehničkom fakultetu “MIhajlo Pupin”, punih deset godina okuplja ugledne stručnjake iz nauke i privrede iz velikog broja zemalja. Ideja organizatora jeste da konferencija bude mesto susreta naših i stranih naučnika i privrednika, na kom bi se otvarali novi poslovi saradnje i u koje bi bili uključeni i studenti sa Katedre za tekstilno-odevne nauke i dizajn, budući inženjeri u ovoj oblasti.