Gradonačelnik: Štrajk glađu nije rešenje problema pijaće vode

Na poziv gradonačelnika, aktivisti Pokreta ujedinjenih fatoma - Milan Pernat i Miljan Čičić, koji ispred Gradske kuće štrajkuju glađu, odazvali su se pozivu i danas u Gradskoj kući razgovarali sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem.
 
 
 
Janjić je tokom tog razgovora rekao da se štrajkom glađu problem pijaće vode u našem gradu neće rešiti, da ova lokalna administracija na tome radi, kao i da će rezultati tog rada uskoro biti vidljivi. 
 
- Naravno da mi smeta, kada postoji neki problem u našem gradu, da se na ovakav način pokušava doći do rešenja. Štrajkom glađu neće se rešiti ovaj višedecenijski problem, koji se u našem gradu bezuspešno rešava od 1975. godine. Od 2004. godine voda je zabranjena za piće i možda je tada bilo smisla da se dođe do cisterni i da se to radi na takav način, možda i tada da štrajk glađu inicira neko rešenje, ali to se tada nije desilo. Ne vidim razlog da ova dvojica naših sugrađana štrajkuju na ovakav način, pogotovu što sam im objasnio dokle se stiglo s realizacijom ovog projekta i da će u junu postrojenje biti pušteno u rad, te da će i njima i svim zaintereosvanim, svakodnevno biti dostupne objave analiza vode, koje ćemo raditi na svaka dva sata, kao i da će zabrana korišćenja vode za piće biti skinuta, prvi put posle 2004. godine - kazao je gradonačelnik.  
 
 
 
Kada je reč o zahtevu aktivista za postavljanje cisterni sa zdravom pijaćom vodom u gradu, gradonačelnik je rekao da to ipak ne bi obezbedilo vodu koja bi bila potpuno zdravstveno ispravna, jer bi se te cisterne morale puniti u drugim gradovima, u kojima je voda zadovoljavajuće ispravnosti, a sam transport i stajanje vode u njima, jer se ne bi odmah potrošila, uslovili bi promenu kvaliteta. Osim toga, dovežene količine morale bi da budu ograničene.     
 
Istakao je i da se paralelno radi i sanacija vodovodne mreže, odnosno ispiranje vodovodne mreže. 
- Mislim da ćemo biti spremni da u junu konačno završimo ovaj veliki projekat i konačno rešimo jedan od najvećih problema u našem gradu, a to je pijaća voda. Ponavljam još jednom, ne znam šta to nisam odgovorio, čak sam odgovarao i na neka pitanja koja nemaju veze sa današnjom temom - kazao je on.
 
 
Odgovarajući na pitanje o odlukama donetim na poslednjem zasedanju Skupštine grada i izdvojenim sredstvima namenjenim rešavanju problema vodosnabdevanja, gradonačelnik je rekao:
 
- Novac je stigao iz Republike i biće upotrebljen za poboljšanje vodosnabdevanja u našem gradu, a pre svega, ja sam insistirao na tome, da se nabave rezervni delovi gde god može da dođe do “iskakanja” u postrojenju, pa ako se nešto desi u samom radu, da možemo da reagujemo bukvalno u roku od par sati, jer kad pustimo postrojenje u rad i skinemo zabranu, neću da se desi da moji sugrađani ostaju bez pijaće vode dan, dva ili duže - naveo je gradonačelnik Čedomir Janjić.