Održana vežba jedinice Civilne zaštite opšte namene ''Peskara 2019''

Na popularnom zrenjaninskom kupalištu, u četvrtak, 16. maja, održana je vežba jedinice Civilne zaštite opšte namene “Peskara 2019”, a sutradan, u Multimedijalnoj sali Gradske kuće, analiziran je događaj Metodsko-pokazne vežbe jedinica civilne zaštite.
 
Osim pripadnika Civilne zaštite, u vežbi su učestvovali vatrogasci, Crveni krst, javna preduzeća, pripadnici Vojske Srbije, Sektora za vanredne situacije i radio amateri. Prikazana je, između ostalog, evakuacija i zbrinjavanje povređenih, kao i priprema i izrada osnovnih nasipa protiv poplava od džakova sa peskom.
 
 
 
 
Prilikom analiziranja vežbe “Peskara 2019”, pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić čestitao je učesnicima i ovom prilikom rekao:
„Izuzetno nam je zadovoljstvo što je naš grad bio domaćin velikom broju lokalnih samouprava, ovo je prilika da započnemo novu saradnju ili da učvrstimo već postojeću. Važno je da možemo da računamo jedni na druge, u situacijama kada dođe do vanrednih situacija. Takođe, metodsko-pokazna vežba bila je i primer kako možemo raditi i delovati zajedno, ali i testiramo vrednu opremu koju je grad Zrenjanin obezbedio iz Evropskih fondova. Očekujemo i u narednom periodu ovakve ili slične vežbe, kako bi bili pravovremeno obučeni i spremni za nepredviđene okolnosti“, rekao je Radišić.
 
 
 
 
Jedinica Civilne zaštite tehnički je opremljena zahvaljujući IPA projektu prekogranične saradnje sa Rumunijom.
“To su agregati, strujne pumpe i elektropumpe, čime smo predstavili i simulirali rad tih sredstava i izvršili ispumpavanje vode”, kaže Miroslav Sladojević, rukovodilac vežbe.
 
Vežba je okupila predstavnike 17 opština i gradova, a cilj je bio da se prikaže mogućnost integrisanog reagovanja, jer pojedinačno lokalne samouprave nemaju svu neophodnu opremu.
“Mi smo danas doneli opremu koja služi za ublažavanje posledica elementarnih nepogoda, doneli smo sušilice, doneli smo opremu za zbrinjavanje stanovništva nakon elementarne nepogode”, objašnjava Saša Spasić, član Opštinskog veća opštine Ub.
 
 
 
 
 
Takođe, ovom prilikom je rečeno da je područje oko Zrenjanina najgušće rečno čvorište u Evropi, jer se u krugu od 30 kilometara nalaze Dunav, Tisa, Tamiš, Begej i kanalska mreža Hidrosistema DTD, a za poslednjih 50 godina četiri puta je bilo u većoj meri ugroženo ili poplavljeno.