Otvorena izložba ''Grad fotografima - fotografi gradu''

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić otvorio je sinoć na glavnom gradskom trgu izložbu “Grad fotografima - fotografi gradu”, kojom su počeli druga Fotografska kolonija i obeležavanje 180 godina fotografije u gradu Zrenjaninu.
 
Autor izložbe je zrenjaninski fotograf i fotoreporter lista "Zrenjanin" Jovan Njegović Drndak, organizator je Savremena galerija UK Ečka, u saradnji sa Fotografskim dokumentacionim centrom, a realizovana je pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina. 
 
 
 
Na izložbi su govorili doajeni srpske fotografije Voja Mitrović i Tomislav Peternek, a otvarajući izložbu, gradonačelnik je ukazao na dugu tradiciju fotografije u našem gradu i izrazio uverenje da će fotografske kolonije biti organizovane i narednih godina, a da će Zrenjanin dobiti i Muzej fotografije, koji bi, praktično, bio prvi muzej takvog tipa na području Srbije.
- Siguran sam da ćemo naći prostor i resurse i da će to biti još jedna sjajna destinacija u našem gradu - kazao je gradonačelnik Janjić.
 
Izložba starih majstora fotografije predstavljena je javnosti na petnaest panela u velikom formatu. Na oko četrdeset fotografija snimljenih između 1853-1940. godine, mogu se videti do sada neobjavljene fotografije postavljanja prvog spomenika kralju Petru I Karađorđeviću koji je od strane nacista srušen 1941. godine, a potom obnovljen 2004 godine. Na izložbi su i fotografije iz svakodnevnog života grada koje se nalaze se u privatnim kolekcijama Stevana Radišića, Ivana Pančića, Danijela Vrške i Duška Malbaškog, a zastupljene su i fotografije iz fototeke Narodnog muzeja u Zrenjaninu.  
 
 
 
Umetnička Fotografska kolonija počela je okupljanjem fotografa na Carskoj Bari, a među njima su velikani srpske fotografije, kao i izuzetni autori mlađe generacije. Već danas, 9. maja, od 17 časova, ljubitelji fotografije će imati priliku u prostoru Savremene galerije u Zrenjaninu da provedu vreme uz Voju Mitrovića koji živi i radi u Parizu, a koji predstavlja izuzetno značajno ime u svetskoj fotografiji i neretko ga pominju uz Anri Kartije Bresona i Kudelku, za koje ga je vezivalo i vezuje iskreno prijateljstvo. Istog dana ljubitelji fotografije moći će da se druže sa sjajnim Tomislavom Peternekom, koga u svetu fotografije ne treba posebno predstavljati, Peternek je jedan od naših najznačajnijih majstora fotografije. Zrenjaninskoj publici će se nakon toga obratiti Nino Rakićević koji živi i radi u Kaliforniji. Nino je fotograf i profesor fotografije na Santa Barbari, i Sony ambasador, a u svetu je napravio izuzetan uspeh na profesionalnom i na umetničkom planu. 
 
Završnog dana manifestacije, 10. maja, u prostoru Savremene galerije, od 14 časova, ljubitelji fotografije družiće se sa Borivojem Mirosavljevićem, majstorom jugoslovenske fotografije, koji će predstaviti i svoju najnoviju knjigu o fotografiji, a očekuje se potpisivanje Protokola o zaštiti fotografije u kulturi. 
 
 
 
Osim već navedenih majstora fotografske umetnosti, kao učesnici po pozivu na Fotografskoj koloniji učestvuju i naši značajni umetnici Vukica Mikača, Gordan Pomorišac, Sanja Knežević, Martin Candir, Zoran Jovanović Mačak, Gordana Hajinović i Sonja Žugić. 
 
Nakon završetka kolonije, od radova nastalih na koloniji biće priređena izložba fotografija  koja se očekuje tokom septembra tekuće godine. Radove za postavku izložbe odabraće umetnici fotografije, sekretar Foto saveza Srbije Miroslav Predojević, Imre Sabo i El Gvojos. Aktivnosti su usmerene na podsticaj fotografskog stvaralaštva i zaštitu fotografskog nasleđa.