Finalno odbrojavanje: košarkaška lopta gradonačelniku, deset dana do početka EP

“Košarkaškim maršem” kroz centar Zrenjanina oko sedamdeset devojčica iz ovdašnjih košarkaških klubova, s loptama u rukama, praćene bubnjarima i simboličnom predajom lopte kojom će se igrati utakmice Evropskog šampionata gradonačelniku Zrenjanina, danas je startovalo finalno odbrojavanje: deset dana do početka najveće sportske smotre u Srbiji ove godine, čiji je jedan od domaćina i naš grad. 
 
 
 
 
Gradonačelniku Čedomiru Janjiću loptu je predala prvotimka novog superligaša ŽKK “Proleter 023” i juniorska reprezentativka Srbije Sofija Olić, a u društvu gradonačelnika bili su i pomoćnik Simo Salapura, generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković, predsednik Košarkaškog saveza Vojvodine i član Organizacionog odbora EP Darko Karan i predsednik Okružnog košarkaškog saveza Zrenjanin Dejan Dimitrijević. 
 
Sa košarkaškog terena na Trgu slobode poletelo je sedamdeset košarkaških lopti, uz poziv zrenjaninskoj publici da do poslednjeg mesta ispuni “Kristalnu dvoranu”, pomogne našim devojkama na putu ka četvrtfinalu, ali i dočeka uz tradicionalno gostoprimstvo sve ostale reprezentacije, službena lica, navijače i goste našeg grada od 27. do 30. juna. 
 
 
 
 
Gradonačelnik Janjić je poručio da je grad spreman za početak šampionata i da je u toku završno uređivanje “Kristalne dvorane”. 
- Mi smo, na sreću, domaćini ove, možda i najatraktivnije grupe, u kojoj igra i Srbija. Više od pola godine mi pripremamo dvoranu za ovaj značajan događaj i u toku su poslednje pripreme i siguran sam da će sve biti spremno. Zadovoljni su i predstavnici Košarkaškog saveza Srbije, očekujemo dolazak košarkašica i bićemo dobri domaćini - kazao je Janjić i dodao da su nastupi u Zrenjaninu reprezentacija Srbije, Rusije, Belorusije i Belgije dovoljan razlog da hala bude puna na svakoj utakmici, i da u samom gradu bude “vrlo živo” tih dana.   
 
 
 
 
 
Predsednik Košarkaškog saveza Vojvodine i član Organizacionog odbora EP Darko Karan kazao je da nije bilo toliko teško organizovati jedno ovakvo takmičenje koliko je bilo teško da do njega Srbija uopšte i dođe.
- Ovo je najveći sportski događaj ove godine u Srbiji, meni je drago da je košarka pobedila i da će Niš, Zrenjanin i Beograd videti najbolje košarkašice Evrope. Zrenjanin je spreman da ugosti sve četiri reprezentacije, među kojima je i naša i za to je bilo teško izboriti se, ali su čelnici Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović i Dejan Tomašević odlučili da Zrenjanin bude domaćin košarkašicama Srbije. Siguran sam da će hala biti ispunjena do poslednjeg mesta i da će, uz frenetičnu publiku, Srbija proći do četvrtfinala. A onda je sve moguće - istakao je Karan. 
 
 
 
 
Dodao je da su zahtevi Svetske košarkaške federacije FIBA bili visoki, i da su uložena znatna sredstva u dvorane u Zrenjaninu i Nišu, uz jedinu halu optimalno predviđenu za najveće svetske manifestacije, beogradsku ”Arenu”.
 
Ulaznice za utakmice u Zrenjaninu dostupne su putem sajta www.tickets.rs.