Gradonačelnik: da infrastruktura bude mobilna u slučaju obilnih padavina

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić obišao je danas lokacije u Belom Blatu i Čenti kako bi se upoznao sa trenutnom situacijom na terenu nakon obilnih padavina koje su zabeležene prethodnih dana. Zajedno sa gradonačelnikom bili su i načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, pomoćnik gradonačelnika Dragan Ćapin, kao i direktor preduzeća VPD “Srednji Banat” Miodrag Pješčić i Goran Marjanović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Zrenjaninu.
 
 
 
 
Najpre su obišli atare u naseljenom mestu Belo Blato, tačnije atarski put koji vodi do crpne stanice u ataru tog sela, gde su meštani ukazali na probleme koje imaju sa podzemnim vodama prilikom velikih količina padavina.  
 
Obišli su i crpnu stanicu “Petra Bara”, koja je rekonstruisana u toku 2016. godine sredstvima sufinansiranja Grada Zrenjanina i JVP “Vode Vojvodine”, a zatim i crpnu stanicu “Čenta”.
 
Miodrag Pješčić rekao je da su obilne padavine, posebno petak na subotu, prouzrokovale popunjavanje vodom sistema za odvodnjavanje, naročito na području Belog Blata, Mužlje, Lukinog Sela, Aradca.
- Uveli smo redovne odbrane od poplava na tim područjima, s tim da je u Belom Blatu uvedena vanredna odbrana. Trenutno stanje je mirno, svi ti sitemi su i dalje u redovnoj odbrani od poplava, a redovna odbrana od poplava je i na vodotocima Tamiša, Begeja, Tise. Problema nema, nema izlivanja kanala, niti vodotoka i sve je pod kontrolom - kazao je Pješčić.
 
 
 
 
Ukazao je i da je u Belom Blatu neophodno završiti atarski put, u dužini od oko dva kilometra, što bi olakšalo odbranu od poplava, kako na Tisi, tako i na sistemu za odvodnjavanja Belog Blata.
- Od toga bi korist imali i vodoprivreda, poljoprivrednici i meštani Belog Blata - rekao je Pješčić, napominjući da je Grad Zrenjanin već finansirao izgradnju pet kilometara puta.    
 
Gradonačelnik Janjić ukazao je još jednom da Grad Zrenjanin podjednako vodi računa o svim delovima grada, ali i naseljenim mestima. 
- Za rešavanje ovih problema u zrenjaninskom ataru Grad Zrenjanin je, zajedno sa pokrajinskom Vladom i “Vodama Vojvodine”, uložio 35 miliona dinara. Trudimo se da rešimo probleme meštana tih sela i naših poljoprivrednika, da kompletna infrastruktura bude u mobilnom stanju i da u slučaju obilnih padavina, ili podizanja rečnih tokova budemo spremni i u mogućnosti da intervenišemo. Možda se ti radovi i ne vide, ali to je ono što radimo i što jeste od velikog značaja - rekao je gradonačelnik. 
 
 
 
 
Kazao je i da će radovi na izgradnji atarskog puta u Belom Blatu koji vodi do crpne stanice biti nastavljeni do kraja ove, ili početka naredne godine.
- Izgradnja, odnosno završetak tog atarskog puta neće značiti samo ljudima iz vodoprivrede da lakše dolaze do svojih objekata, već će to mnogo značiti i poljoprivrednicima u Belom Blatu. Zaista se trudimo, radimo u gradu, naseljenim mestima, ali i u zrenjaninskom ataru - kazao je gradonačelnik Janjić.
 
Načelnica okruga Snežana Vučurević podsetila je da na teritoriji okruga na sreću nije bilo vanredne situacije i sve je pod kontrolom.
- Svakodnevno pratimo situaciju i sve nadležne službe su u pripravnosti. Za sada je veća opasnost od podzemnih voda, ali do sada većih problema nije bilo i nadamo se da će takva situacija biti i narednih dana - rekla je ona.