''Mini gitarijada'' u Zrenjaninu najavila nastariju manifestaciju rok muzike u Srbiji

Pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura otvorio je u subotu, na Trgu slobode, ”Mini gitarijadu”, manifestaciju rok muzike koja prethodi 53. Gitarijadi u Zaječaru, a na kojoj su nastupili ovogodišnji finalisti, demo bendovi, a potom i popularni fank-rok bend ”Deca loših muzičara”.
- Rokenrol je poseban deo, posebna subkultura u našem muzičkom stvaralaštvu, a koja u našem gradu ima dugu i bogatu istoriju, a da je to tako, pokazuje i večerašnje dešavanje, četvrta po redu ”Mini gitarijada”. U Zrenjaninu rokenrol živi i razvija se, a grad je to prepoznao - rekao je Salapura i poželeo Zrenjanincima da uživaju u dobrom rokenrolu.
 
 
 
Đorđe David, PR zaječarske ”Gitarijade” rekao je da se ta manifestacija održava ove godine 53. putpredstojećeg vikenda, od 27. do 29. juna.
- Ideja je potekla od pre par godina da po gradovima širom Srbije pravimo ovakvu vrstu priče da bi se mladi momci i devojke koji sviraju rokenrol i koji ga kao svoju zastavu nose, osetili bitnim i važnim, da nisu zaboravljeni i da u medijima imaju svoj prostor. Vojvodina je nešto što je za mene najfantastičnija stvar, devedesetih godina kad je u pitanju ova vrsta muzike, jer u to vreme bendovi koji su se tada pojavili, svirali su, kritikovali ono što se dešavalo na Balkanskom poluostrvu, zapravo bili su to bendovi koji su rokenrol održali - rekao je on i istakao da bi ovakve manifestacije trebalo da budu masovnije. 
 
 
 
Na ”Mini gitarijadi” u Zrenjaninu nastupili su demo bendovi ”Mehanizam” - Užice, ”Bez rikverca” - Banja Luka, ”Sve smo ukrali” - Beograd, ”Mokri asfalt” - Beograd, ”Bendover” - Beograd i ”Gnev anđela” - Bratunac. 
 
Gitarijada u Zaječaru održaće se ove godine 53. put. Prvo izdanje održano je 1966. godine i u pitanju je najstarija manifestacija rok muzike ne samo na našim prostorima, već i u evropskim razmerama.Ove godine, među eminentnim učesnicima je i čuveni britanski hard rok i bluz bend “Vajtsnejk”, koji će nastupiti i na beogradskom stadionu “Tašmajdan”.