Održana Vidovdanska akademija - dodeljena priznanja učenicima generacije

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac obratio se danas, u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović”, na Vidovdanskoj akademiji, koju organizuju Grad Zrenjanin i organizacija “Svetosavlje” i prisustvovao dodeli priznanja učenicima generacije u zrenjaninskim školama u školskoj 2018/19. godini.
 
- Okupili smo i ove godine, na Vidovdan, u ovoj našoj prelepoj sali, u najstarijem pozorištu u Srbiji koje ove godine obeležava 180 godina od izgradnje. Ovo je samo jedan mali detalj, jedan podatak koji svedoči o izuzetnoj tradiciji koju naš grad ima u mnogim oblastima i koji ga čini neodvojivim delom srpske i evropske samobitnosti, srpskih i evropskih civilizacijskih dostignuća i tekovina - rekao je Santovac.
 
 
 
 
Ukazao je i da je naš grad danas deo Evrope, deo najlepše sportske priče, a da su nam gosti stigli iz više zemalja. 
- Domaćini smo najboljim košarkašicama Srbije, Rusije, Belorusije, Belgije, službena i tehnička lica došla su nam iz cele Evrope, i lepa slika iz Zrenjanina odlazi danas ne samo na Stari kontinent, već i širom sveta. Lepa slika Zrenjanina je i u ovoj sali, jer ste vi deo njegove budućnosti, i to najbolji i najuspešniji deo. Obeležavajući Vidovdan, obnavljamo naše pamćenje i sećanje, a sve to činimo, pre svega, zbog sopstvene i zbog vaše budućnosti. Za srpski narod Vidovdan predstavlja posebno mesto u istoriji, predstavlja kamen-međaš našeg ponosa i stremljenja, naših težnji da budemo svoji na svome, da o sopstvenoj sudbini odlučujemo bez tuđih uticaja, da sami trasiramo svoje puteve razvoja- poručio je Santovac i dodao:
 
 
 
 
- Između dva Vidovdana dodatno smo poboljšali i ojačali privredni ambijent u našem gradu, doveli u Zrenjanin najveću investiciju u Srbiji, čiji će efekti tek uslediti u narednim godinama, i nastavljamo sa velikim i najvažnijim poslom da vama obezbedimo najbolje uslove u kojima ćete moći i da se školujete za zanimanja koje želite, u kojima ćete moći da se zaposlite, ali i da ostvarujete sve svoje lične i porodične potrebe - kazao je još zamenik Santovac.
 
On je iskoristio priliku da u ime Grada Zrenjanina i u svoje lično ime, čestita učenicima na postignutim rezultatima u dosadašnjem školovanju. 
- Vi ste predvodnici svoje generacije i nosioci budućeg razvoja ove sredine i uveren sam da će neki od vas u narednim godinama i voditi ovaj grad. Želim vam da završite škole i fakultete koje planirate, da se školujete bilo gde u svetu, ali da se vratite u svoj grad, i ovde se ostvarite kao profesionalci u svom poslu, zasnujete porodice i doprinosite razvoju i grada Zrenjanina i države Srbije. Dragi učenici generacije, čestitam i vašim nastavnicima, profesorima, direktorima škola i roditeljima, a posebnu zahvalnost upućujem Organizaciji “Svetosavlje” na svemu što već godinama, sada već i u drugoj svojoj deceniji,  čini na popularizaciji znanja, pravih vrednosti i kvaliteta i promociji najboljih među najboljima - rekao je Santovac.
 
 
 
 
 
Na svečanosti su nastupile članice hora “Žene mironosice”, a svečanu Vidovdansku besedu govorio je protojerej dr Ninoslav Kačarić.
 
Predsednik “Svetosavlja” Dragan Vidaković je podsetio da se Vidovdan na ovakav način tradicionalno obeležava u našem gradu.
- Time želimo da istaknemo značaj znanja i obrazovanja , posebno na ovaj veliki praznik na koji se, po narodnom verovanju sve vidi, pa se tako vidi i ko su najbolji đaci i ko su oni koje treba istaći kao dobar primer ostalima. To su svakako i mladi ljudi koji će u budućnosti predvoditi svoju generaciju i naš narod, ali i nada i za naš grad i narod, da ova naša zemlja ima bolju budućnost, jer, njihov primer i spremnost na požrtvovanje je zaista vredna pažnje - rekao je on.
 
 
 
 
Kazao je da je nagrađeno 40 đaka generacije, a i ove godine, drugi put za redom, uručeno i posebno priznanje prosvetnom radniku - ove godine nastavniku Jovanu Đorđeviću iz OŠ “Đura Jakšić” u Zrenjaninu.    
 
U ime nagrađenih obratila se učenica generacije Zrenjaninske gimnazije Milica Jocić.