Prijem za “zlatne robotičare”

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić primio je danas dvojicu Zrenjaninaca - Nemanju Janusa i Nikolu Došla, članove tima studenata „PMG robotics“ sa novosadskog Fakulteta tehničkih nauka, tima koji je nedavno odneo prvo mesto na takmičenju EUROBOT 2019 u Francuskoj i time Srbiju učinio najboljom u ovoj oblasti među ekipama iz celog sveta.

Prijemu je prisustvovao i sekretar Gradskog veća Nenad Gavranić.

 

 

Takmičenje je održano u gradu La Roš sir Jon od 30. maja do 1. juna i okupilo je 33 timova iz 16 zemalja Evrope, Afrike, Azije i Severne Amerike, a zanimljiv je podatak da je naš tim u finalnom meču pobedio ruski tim Reset sa Skoltech kosmičkog centra, Instituta za nauku i tehnologiju iz Moskve i time osvojio EUROBOT 2019.

 

 

- Počeli smo da se pripremamo dosta rano, već u junu.  Intenzivno smo smišljali mehanizme, a poenta je da imate jednostavne mehanizme kojima se ne upravljateško i da robot bude ponovljiv. Mi smo sve to imali i uspeli smo da ostvarimo ovakav uspeh. Mnogo pomoći imali smo od tima Memristor .  U Francuskoj je učestvovalo mnogo timova, pratili smo šta drugi rade i pripremali taktike ... Bili smo skromni, nadali smo se uspehu, ali nismo baš očekivali takav uspeh u takvoj konkurenciji - rekao je Nemanja Janus.

 

 

Kako je naveo, u planu je da se u narednom periodu posveti obavezama na fakultetu, a povratak u Zrenjanin, kazao je, izvestan je ukoliko bude mogućnosti za posao i napredak u karijeri. 

Govoreći o pripremama Nikola Došlo je naveo da su se svi u timu trudili da robot bude što jednostavniji,  i  da jednostavnim mehanizmima ostvare što više bodova. 

 

 

- To nam je pošlo za rukom i dobro smo se pokazali - rekao je Došlo, student treće godine koji planira završetak studija.

- Voleo bih da ostanem u Srbiji, Novi Sad, Beograd ili Zrenjanin. Mislim da će ovde biti posla - dodao je on. 

 

 

Gradonačelnik Janjić izrazio je zadovoljstvo što je tim činilo dva predstavnika iz Zrenjanina.

- Ovo je samo pokazatelj kakva su naša deca, naši studenti i učenici , kao i da mnogo treba ulagati u njih, jer, to i jeste naš veliki potencijal. Treba naravno razvijati i privredu kako nam ovakvi ljudi ne bi otišli u drugu državnu, već da se u svom gradu ostvare kao stručnjaci i to je jedini način da ova zemlja napreduje - rekao je gradonačelnik Janjić.