Priznanje gradu Zrenjaninu za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti u 2018. godini

Grad Zrenjanin našao se među 16 lokalnih samouprava u Srbiji nagrađenih od strane Zaštitnika građana Republike Srbije za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti u 2018. godini. To priznanje je, na svečanosti u Beogradu, iz ruku generalne sekretarke Zaštitnika građana Olje Jovičić, primio Miloš Korolija, zamenik načelnice Gradske uprave grada Zrenjanina.
 
 
Nagrade je dodelila institucija Zaštitnika građana, u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Stalnom konferencijom gradova i opština - Savezom gradova i opština Srbije. Grad Leskovac je nagradu dobio za doprinos razvoju pristupačnosti sadržaja u oblasti kulture, Sombor i Smederevo za doprinos razvoju informaciono – komunikacione pristupačnosti, Loznica za doprinos razvoju arhitektonske pristupačnosti, a gradska opština Vračar - Beograd za institucionalnu podršku razvoju pristupačnosti. Priznanje je dobila opština Svilajnac, dok se grad Zrenjanin našao među lokalnim samoupravama koje su zaslužile pohvalu za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti u prethodnoj godini, zajedno sa gradovima Vršac, Vranje i Novi Pazar, gradskim opštinama Pantelej - Niš i Savski venac - Beograd, i opštinama Mionica, Bela Palanka, Raška, Vrnjačka Banja i Paraćin.
 
 
Generalna sekretarka Zaštitnika građana Olja Jovičić navela je da je ovakva svečanost prilika da se pozdrave afirmativni primeri gradova lokalnih samouprava u Srbiji koji se trude da svoje ambijente i svoje okruženje naprave pristupačnim svim građanima, naravno i osobama sa invaliditetom i starijim licima.
 
Prema njenim rečima, misija Zaštitnika, koja je pre tri godine započeta dodeljivanjem ove nagrade, bila je da učini Srbiju pristupačnijom za sve ljude, kao i da društvo učine što humanijim. „Jer, gde god postoji pojedinac kojem nešto nije dostupno u Srbiji, mi ne možemo dosegnuti deo kojem težimo“, istakla je generalna sekretarka.
 
 
Kako je rekla, neophodno je da se podigne svest svih građana da među nama postoje i osobe sa invaliditetom i starija lica kojima nisu u svakom trenutku dostupni svi sadržaji koji su dostupni ostatku populacije. „Ono čemu smo ove godine naročito posvetili pažnju jeste rezultat toga što smo uočili da kroz kulturu i kulturno nasleđe, komunikaciju sa ljudima je dobro praviti artikulisani ambijent za sve ljude“, navela je Jovičić i dodala da to znači da je potrebno da sve bude pristupačno, odnosno da se napravi društvo u celini gde će kvalitet života biti na zadovoljavajućem nivou.
 
 
Zaštitnik građana, zajedno sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Stalnom konferencijom gradova i opština, treću godinu zaredom dodeljuje nagrade i pohvale gradovima, opštinama i gradskim opštinama u Republici Srbiji koji su u prethodnoj godini najviše doprineli razvoju svih oblika pristupačnosti na svojoj teritoriji, odnosno u svom okruženju.
 
Tekst i foto: Zaštitnik građana Republike Srbije www.ombudsman.rs